Републике Српска

Агенција за банкарство: Усвојен сет привремених мјера

  • 26.09.2024. 12:08

У складу са надлежностима Агенције за банкарство Републике Српске, а у циљу очувања стабилности банкарског сектора, Управни одбор Агенције за банкарство Републике Српске је на сједници одржаној 25.09.2024. усвојио неколико одлука које ће додатно ојачати банкарски сектор у цјелини.

Прва одлука је Одлука о привременим мјерама за одобравање олакшица физичким лицима за измирење кредитних обавеза, којом се прописују привремене олакшице физичким лицима у процесу измирења кредитних обавеза, а донесена је с циљем ублажавања негативних економских посљедица узрокованих отежаним условима пословања привредних друштава која су погођена тешком економском ситуацијом и којима је ограничено пословање. Одлуком су дефинисане посебне мјере које се могу одобрити физичким лицима (мораторијум, односно одгода у отплати кредитних обавеза на дефинисани период, увођење грејс периода за отплату главнице кредитних обавеза у случају кредита који се отплаћује ануитетно, продужење крајњег рока за отплату, прилагођавање плана отплате сразмјерно смањењу извора за отплату или неком другом релевантном параметру који одреди банка).

Друга одлука је Одлука о привременој мјери очувања капитала банке, којом Агенција за банкарство Републике Српске иде у правцу јачања капиталне основе банaка у условима економске нестабилности, гдје се уводи обавеза подношења захтјева од стране банке и давање сагласности од стране Агенције за исплату добити остварене у претходној пословној години, са главним циљем повећања отпорности банке на финансијске шокове, очувања стабилности банкарског сектора те одржавања укупне стабилности финансијског система Републике Српске.

Трећа одлука је Одлука о Измјенама Одлуке о привременим мјерама за ограничавање изложености с циљем ублажавања ризика који проистиче из изложености према страним централним владама и централним банкама усљед поремећаја на глобалним финансијским тржиштима. Агенција је кроз праћење примјене и ефеката ове одлуке препознала потребу за додатним ограничавањем улагања банaка из Републике Српске на глобалним финансијским тржиштима, како би банке, у случају потенцијалних ризика, наставиле несметано и у континуитету да финансирају раст привредне активности Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера