"Ситуација неподношљива“

АД "Нова Борја“ послала раднике кући

  • Извор: АТВ
  • 23.11.2023. 19:20

Теслићка "Нова Борја“ јуче је стотину радника послала кући.

Радници су и данас, ипак, дошли пред предузеће. Послодавац им, тврде, дугује четири плате. Жале се и да годинама имају проблем са неуплаћеним доприносима. 

"Три пуне године плата никад није уплаћена на рачун. Мојим колегама, радницима, и прије 2020. плата је кренула исплатом у ковертама. Немамо осигурање, имали смо људе који су се повређивали за машинама и немају осигурање и морали су себи да плаћају“, каже радник АД "Нова Борја“ Теслић Стана Радић.

Стигли су пред халу и радници са боловања, али и они у пензији који тврде да не могу остварити своја радничка права. Кажу, ситуација је постала неподношљива. 

"Кад сам добио мождани отишао сам на боловање и у августу и у инвалидску пензију. Међутим, није уплаћено социјално и пензионо и није ми дао отпремнину“, каже радник Мирослав Готовац из Теслића.

"Прст одсјекао, повреда на раду, сад не могу да идем на терапије јер 33 КМ је дневно. И пошто не плаћа се ни пензионо ни социјално ништа сад сам прекинуо. Два мјесеца било уплаћено, сад више није“, додаје Јован Алаџић.

У "Новој Борји“ данас нису одговарали на наше позиве. 

Раднике је јутрос дочекало обавјештење на улаз у халу. Тамо стоји да се производња привремено обуставља због, како наводе, значајног смањења испорука и немогућности континуитета рада. Кажу и да ће привремени прекид рада бити обрачунат као чекање на посао. На папиру стоји и обећање да ће заостале обавезе по питању исплата бити ријешене у наредним данима. 

Радници кажу испред хале предузећа окупиће се и сутра од седам до 15 часова. Исто ће понављати сваког радног дана све док им послодавац, појединачно, не уручи образложење због чега су их послали кући.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: