Влада Републике Српске

Женама на селу 90.000 долара до краја године

  • Извор: АТВ
  • 11.04.2024. 14:25

Влада Републике Српске усвојила је информацију о спровођењу пројекта "Жене покретачи развоја у пољопривреди и руралним срединама" којим се планира додјела 90.000 долара за ову и исти износ за наредну годину.

Бесповратна средства ће се исплаћивати кроз постојећи механизам подстицаја у пољопривреди који спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Средства ће се исплаћивати у виду грантова за жене предузетнице у руралним срединама, а према условима које ће прописати Министарство, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Зајам од 7,6 милиона евра за четири психијатријске болнице у Српској

Зајам од 7,6 милиона евра за четири психијатријске болнице у Српској

Пројекат има за циљ да отклони структуралне баријере кроз увођење технологија, које би уштедјеле вријеме и рад и иновативне изворе финансирања, те кроз оспособљавање жена да се боље носе са изазовима, да побољшају стандарде живљења и социо-економски положај и животе својих породица у руралним срединама.

Главни циљ је оспособити кориснице кроз успостављање платформи за умрежавање и пружање свеобухватне обуке у пословању и управљању фармама, дигитализацији и другим вјештинама како у Републици Српској тако и у Федерацији БиХ.

Дио Зворника припаја се Лопарама

Дио Зворника припаја се Лопарама

Укупна вриједност пројекта за период мај 2023. – септембар 2025. године је 671.000 долара.

У информацији се наводи да је у настојању да се сузбије родна економска неједнакост и унаприједи економско јачање жена у руралним подручјима, овај пројекат покренула Организација УН за родну равноправност, у сарадњи са Организацијом за храну и пољопривреду (ФАО) и уз подршку стратешког партнерства Шведске.  

Пратите нас и путем Вибера