Zaštita od poplava

Vode Srpske: U protekloj deceniji obezbijeđeno više od 250 miliona KM za vodozaštitne objekte

  • Извор: АТВ
  • 26.12.2022. 15:22

Vlada Republike Srpske, preko resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u protekloj deceniji, počev od 2010. godine, obezbijedila je više od 250 miliona KM finansijskih sredstava za rehabilitaciju, dogradnju i izgradnju vodozaštitnih objekata, rečeno je za ATV iz Javne ustanove „Vode Srpske“.

Kako su naveli, „Vode Srpske“ od svog osnivanja 2013. godine realizuje projekte zaštite od štetnog djelovanja voda prema planovima resornog ministarstva.

„Dakle, u protekloj deceniji uložen je maksimum napora da se vodozaštitni objekti u Republici Srpskoj rehabilituju s ciljem što adekvatnije zaštite od poplava i taj posao će biti nastavljen i u narednom periodu kako bi se na svim kritičnim mjestima u Republici Srpskoj dostigla adekvatna zaštita od poplava“, kažu iz JU „Vode Srpske“.

Istovremeno, ističu,  poplavne pojave u Republici Srpskoj kao i u cijelom svijetu najčešće se dešavaju na bujičnim vodotocima gdje ne postoje izgrađeni objekti odbrane od poplava. 

„U tom smislu, u sistemu odbrane od poplava zajednički učestvuju JU 'Vode Srpske', Civilna zaštita Republike Srpske i jedinice lokalne samouprave. U takvim slučajevima, pomenute institucije kroz zajedničke aktivnosti preduzimaju sve potrebne radnje u cilju zaštite od poplava“, pojašnjavaju iz ovog preduzeća.

Govoreći o situaciji u Prijedoru, čiji su dijelovi bili poplavljeni u poplavama prije nekoliko sedmica, u „Vodama Srpske“ navode da je u planu rekonstrukcija rijeke Miloševice u ovom gradu, u okviru mjera zaštite od poplava u Republici Srpskoj. Ovaj projekat se finansira putem kredita Evropske investicione banke.

„Početak radova na toj mjeri bio je planiran u toku ove godine, ali je bilo određenih poteškoća u pravnim procedurama za finansranje ove i još nekih mjera. Bilo je potrebno vrijeme da se te poteškoće riješe, ali, prema posljednjim informacijama, uskoro će biti potpisan ugovor za radove na rekonstrukciji rijeke Miloševice na području Prijedora“, kažu u JU „Vode Srpske“.

Kada su u pitanju klizišta na području Kozarske Dubice, koja je takođe pretrpjela štetu u posljednjim poplavama, iz „Voda Srpske“ ističu da se radovi na sanaciji novonastalih klizišta na nasipima na području ove opštine privode kraju. Dodaju da će sve biti završeno u roku od dva-tri dana.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок