Дилема многих

Владика Григорије појаснио да ли смије да се укључи веш машина на црвено слово

  • 25.06.2024. 10:55

Вјерници данас славе један од најзначајних хришћанских празника Свете Тројице, који се још зову Духови и Силазак Светог духа на апостоле Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом.

Владика Григорије често са пратиоцима на друштвеним мрежама полемише о филозофији религије, а неријетко и разбија заблуде о чврсто укоријењеним вјеровањима код православних Срба.

Како је својевремено изјавио често добија питања да ли смију да се обављају кућни послови на црквене празнике? Да ли смије да се укључује веш-машина, почисти стан, опегла одјећа? Одговор гласи: да, смију.

У већини случајева, увјерење да се не смију обављати кућни послови на црвено слово произлази из сујеверја, а не из истинског поштовања према светитељу или празнику који се тог дана прославља.

Ако је уистину посриједи поштовање, онда би оно требало прије свега да се исказује одласком на литургију, молитвом или, рецимо, избјегавањем оговарања и псовања, а не да се сведе на пуко укључивање или неукључивање веш-машине.

И овдје је – као и у случају погрешних увјерења о којима сам раније писао и говорио – ријеч о замјени теза и помјерању тежишта са суштине на форму.

Заиста вјерујем да Бог не гледа на то ко је шта укључио, искључио или помакао. Њега много више интересује како се односимо према другима – ближњима и даљнима, интересују га наши осјећаји, намјера и воља", написао је владика у опису објаве коју је подијелио на свом Инстаграму, а потом у видео снимку додатно поткријепио примјерима.

(24седам)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.