Дилема многих

Владика Григорије појаснио да ли смије да се укључи веш машина на црвено слово

 • 25.06.2024. 10:55

Вјерници данас славе један од најзначајних хришћанских празника Свете Тројице, који се још зову Духови и Силазак Светог духа на апостоле Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом.

Владика Григорије често са пратиоцима на друштвеним мрежама полемише о филозофији религије, а неријетко и разбија заблуде о чврсто укоријењеним вјеровањима код православних Срба.

Како је својевремено изјавио често добија питања да ли смију да се обављају кућни послови на црквене празнике? Да ли смије да се укључује веш-машина, почисти стан, опегла одјећа? Одговор гласи: да, смију.

У већини случајева, увјерење да се не смију обављати кућни послови на црвено слово произлази из сујеверја, а не из истинског поштовања према светитељу или празнику који се тог дана прославља.

Ако је уистину посриједи поштовање, онда би оно требало прије свега да се исказује одласком на литургију, молитвом или, рецимо, избјегавањем оговарања и псовања, а не да се сведе на пуко укључивање или неукључивање веш-машине.

И овдје је – као и у случају погрешних увјерења о којима сам раније писао и говорио – ријеч о замјени теза и помјерању тежишта са суштине на форму.

Заиста вјерујем да Бог не гледа на то ко је шта укључио, искључио или помакао. Њега много више интересује како се односимо према другима – ближњима и даљнима, интересују га наши осјећаји, намјера и воља", написао је владика у опису објаве коју је подијелио на свом Инстаграму, а потом у видео снимку додатно поткријепио примјерима.

(24седам)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:30 Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм (Р)

  '' Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм (Р)

 • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.