Tehnička škola Gradiška

Više prakse, brže do posla

  • 10.04.2019. 19:35

Za učenike Tehničke škole iz Gradiške nema dileme - više prakse znači da će, nakon školovanja, biti spremniji za tržište rada. 

"Skoro 60 odsto sam naučio praktično. Pošto, drugo je teorija, u teoriji može biti svašta, ali dok se vi uživo ne susretnete s tim. Sve je drugačije." 
"Naša škola pretežno ima neki sporazum sa firmama, gdje mi idemo u te firme na praksu. Ja sam u jednoj firmi već godinu dana i zadovoljna sam time."
"Naša škola je nama pružila mogućnosti kakve do prije pet-šest godina nismo imali," kažu učenici tehničke škole. 

Srednje škole u Gradišci mogu se pohvaliti i novim smjerovima prilagođenim potrebama tržišta rada, poput tekstilnih tehničara - to je gradonačelnik rekao ministarki prosvjete i kulture koja je bila u posjeti. Rekao joj je i da grad, u saradnji sa lokalim privrednicima, radi na poboljšanju kvaliteta praktične nastave. Jedno lokalno preduzeće Tehničkoj školi doniralo je CNC mašinu za kojom se radi u učionici. 

"Tehnička škola u Gradišci je uvela dva nova zanimanja, CNC tehničar i Tehničar informacionih tehnologija, gdje već imamo kompanije koje žude za tim kadrovima i gdje će đaci koji završavaju te škole imati mogućnost da dobiju odmah posao," rekao je Zoran Adžić. 

"I to je upravo ono na čemu ćemo insistirati, u smislu upisnih politika po sistemu dualnog obrazovanja, odnosno spajanja teorije i prakse u izvođenju nastave, kako bismo nakon završene srednje škole imali kvalifikovan kadar i stručno osposobljen, da bi mogao automatski da se prilagodi potrebama privrednog društva i kompanije, odnosno tržištu rada," rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.  

Zadatak je da stvorimo uslove za školovanje adekvatnih kadrova i da im lokalna zajednica, u saradnji sa privrednicima, omogući zaposlenje, poručeno je iz Gradiške. 

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм