Ne pomaže ni štednja

Veći računi za struju zbunili građane

  • Извор: АТВ
  • 18.02.2023. 19:06

Dvadeset, trideseti, pedeset i više maraka. Na računima za struju brojke idu samo na gore. Skuplje jeste, ali građanima nije jasno ni kako ni zašto. Ne pomaže ni štednja, a još manje objašnjenja nadležnih. „Platićete koliko potrošite“, jedno je od njih. Januarski račun mnoge je šokirao. Koliko god da je skuplji, platiti se mora, kažu građani.

- Pa nekih 30 maraka. -Šta mislite zbog čega je to? - Pa smatram da se grijem za struju pa zbog toga. - U odnosu na prethodnu godinu je l' primjećujete da je struja skuplja?- Jeste skuplja je. Kako Vi gledate na to? - Pa kao i ostali snalazim se. 

- Što je veći račun? - Pa veći je račun, počeli su u skuplju i jeftinu struju.. koliko maraka, ne znam kolika je razlika uglavnom skuplja je. 

- Nešto je malo povišena cijena, ali nije to ništa strašno.

- A joj ne znam šta da vam kažem. Ne razumijem ništa ono što što navode. Nije mi jasno. Nemam grijanje što sam imala u toj zgradi, nego na struju. Tako da ne znam. Slabo usisavam, slabo peglam, stara sam. 

Za manji račun, neki su štedjeli. Srećom, ni zima nije toliko jaka, pa se manje trošilo na grijanje. 

- Nije račun veći ali nisam palila peć koja je najveći potrošač.

- Jeste li štedjeli? - Jesmo. Pa onako kao i normalno do sad. Sad ne znam za privrednike ali za nas domaćinstva kako ko. 

- 20ak, tridest maraka. - Veći? - Da. - Jeste li možda očekivali veći, štedite li? - Ne znam ša da Vam kažem, ništa posebno.  

Koliki je račun za struju stigao resornom ministru, nismo uspjeli da saznamo. Za Petra Đokća imali smo i drugih pitanja, poput onih o cijeni kilovata i cijena mrežarina. Od njega mnogi očekuju odgovore, i upiru prstom. Na naše pozive nije odgovorio ali je poslao poruku i uputio nas na drugu adresu - Regulatornu komisiju za energetiku. I njih smo prozvali. Direktor nam je, u telefonskom razgovoru poručio da mu pošaljemo pisani upit i konkretne primjere poskupljenja. U Elektroprivredi kažu da poskupljenjem struje niko nije zadovoljan, ali da su najbolje prošli građani. Objašnjavaju da se od ove godine odvojeno plaća mrežarina, koja je skuplja. 

"Za sve one koji su u normalnoj potrošnji, imali su slične potrošnje kao i prethodnih godina nije došlo do velikog odstupanja u količini koju plaćaju. Ono što je možda ljudima nejasno to je izgled računa jer smo razdvojili stavke. Prije smo sve imali na jednom mjestu gdje su bile pod istom količinom novca obračunati i energija i prenosna mrežarina i distributivna mrežarina, a sada smo sve to razdvojili", kaže izvršni direktor za tehničke poslove ERS Ivan Koprivica.

Uz to ide i ono staro pojašnjenje da ako manje trošite, struja neće biti skuplja. Privrednicima su računi zato nikada veći. Građanima bi, ako ništa drugo, ljepše vrijeme moglo da pomogne.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.