Министарство просвјете и културе

Услугом "Сигуран нет" блокиран приступ непримјереним садржајима у школама у Српском

  • Извор: СРНА
  • 29.01.2024. 08:40

У Републици Српској у 37 основних и средњих школа активирана је услуга "Сигуран нет" у сарадњи са компанијом "М:тел", те је малољетним лицима блокиран приступ одређеним непримјереним садржајима, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Српске.

Из Министарства су истакли да је ова услуга била активирана почетком новембра до краја децембра прошле године, као и да се непримјерен садржај, између осталог, односи на промоцију оружја, дроге, тероризма, насиља, интернет клађења, као и интернет игара.

"Тренутно се врши евалуација у сарадњи са представницима компаније `М:тел` која се ради на основу сугестија и коментара школа, као и системских записа на страни провајдера, након чега ће се дефинисати оптимална политика филтрирања интернет саобраћаја прихватљива за све школе", појаснили су у ресорном министарству.

Из овог министарства су подсјетили да је Законом о основном васпитању и образовању прописано да се тежом повредом дужности ученика сматра коришћење свих информационо-техничких уређаја који не служе васпитно-образовном процесу.

Тежом повредом дужности ученика сматра се и злоупотреба мобилних телефона, снимање видео-записа и фотографија за вријеме боравка у школи и њихова даља дистрибуција и употреба путем средстава масовне комуникације.

"Етичким кодексом за раднике и ученике основне школе дефинисано је да за вријеме боравка у школи на наставним часовима и осталим облицима васпитно-образовног рада ученицима није дозвољена употреба мобилних телефона супротно Закону о основном васпитању и образовању", додали су у Министарству просвјете.

Из овог министарства су нагласили да свака школа додатно, а на приједлог наставничког вијећа, може да пропише да ученицима није дозвољено употреба мобилних телефона за вријеме боравка у школи на наставним часовима и осталим облицима васпитно-образовног рада.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.