Заштитите себе и имовину

Упозорење за цијелу БиХ: Цивилна заштита издала препоруке

  • Извор: АТВ
  • 22.02.2024. 19:43

ФХМЗ је за петак и суботу издао наранџасто упозорење због јаке југовине на подручју цијеле БиХ, због чега се огласила и Цивилна заштита и издала препоруке грађанима.

Како метеоролози најављују, очекују се удари вјетра брзине од 40 до 60 километара на сат, а на висоравнима и планинама од 60 до 80 километара на сат у временском интервалу од петка, 23. фебруара, од шест сати до суботе (10 сати).

Цивилна заштита Кантона Сарајево послала је упозорење грађанима и издала препоруке како да заштите себе и имовину.

"Упозоравамо сва правна и физичка лица да превентивно ради заштите здравља и живота људи, те материјалних и културних добара, одмах у складу са својим надлежностима, као и обавезама, које су им прописане Законом о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа , предузму неопходне превентивне мјере заштите од јаког и олујног вјетра (припреме адекватне снаге и материјално-техничка средстава за брзи одговор на најављене јаке и олујне ударе вјетра)", поручују из Цивилне заштите и додају:


Погледајте како Путин управља највећим суперсоничним авионом на свијету

Погледајте како Путин управља највећим суперсоничним авионом на свијету

"На тај начин ће створити претпоставке за ефикаснији и брже реаговања свих субјеката система заштите и спашавања у свеобухватном одговору на потенцијалне изазове и пријетње од јаких удара вјетра те избјећи велике материјалне штета, као и могуће повреде и људске жртве".

Посебно су апеловали на правна лица које изводе радове на грађевинским објектима да не остављају предмете који би усљед јаког вјетра могле пасти са кровова објеката, грађевинских скела и слично, те тиме угрозити сигурност пролазника.

"Такође, апелујемо на суграђане да на својим балконима и другим отворени просторима не остављају предмете који би могли усљед вјетра угрозити сигурност пролазника, да не паркирају своја возила у близини великих стабала, те да избјегавају излете и боравак у природи у периоду трајања наранџастог упозорења. Посебно апелујемо на општинске службе цивилне заштите са подручја Кантона Сарајево да одмах ставе своје организоване снаге заштите и спашавања у стање приправности, како би исте биле спремне као снаге првог договора, да у складу са својим надлежностима и обавезама по плановима заштите и спашавања реагују на потенцијално могуће јаке и олујне ударе вјетра на подручју својих општина", поручује се у апелу.


Стиже снијег: Метеоролози прогнозирају гдје и када

Стиже снијег: Метеоролози прогнозирају гдје и када

Подсјећају да су наведени субјекти дужни да одмах чим примијете или сазнају за неку опасност или појаву која може довести до настанка природне и друге несреће, све податке о истој доставити Кантоналном оперативном центру цивилне заштите на тел. број 121, који ради непрекидно 24 сата сваки дан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм