Doboj

Učenici na Domaćinstvu uče kućanske poslove i ručne radove

 • Izvor: ATV
 • 18.03.2023.20:06

Od prošle jeseni su kao prva škola u dobojskoj regiji organizovali sekciju Domaćinstvo i pokupili simpatije đaka.

Da savladaju osnovne kućne poslove i ručne radove, pohrlili su i dječaci i djevojčice.

Tridesetak ih se jednom sedmično okuplja uz peglu i pletivo.

"Kad sam saznala da ćemo da učimo da pletemo da šijemo da kuvamo nešto, odmah mi je bilo drago i zato sam nastavila", kaže nam Milica Kapetanović, učenica V2 JU OŠ Dositej Obradović.

"Pa tako da naućim neke kućne poslove  neke stvari da mogu napravit sam hljeb i tako to", govori Matija Tripunović, učenik  JU OŠ Dositej Obradović.

"Željela sam da naučim kako da pletem, šijem, pravim kolače tijesta itd", nadovezuje se Farah Devedžić, učenica V2 JU OŠ Dositej Obradović.

Većini polaznika najbolje idu tijesta. Najteže, kaže učiteljica, barataju iglama, ali sa jednakom voljom pristupaju svim zadacima.

"Radimo sve, od kućnih poslova do ponašanja za stolom do onih pletenja, šivenja, pravljenja kulinarskih specijaliteta", priča Dragana Đukić, učiteljica koja vodi sekciju.

Prije osam godina u istoj školi postojala je sekcija kultura življenja. Sada su htjeli da je ožive.

"Od nove školske godine ćemo vjerovatno to da uvedemo kao fakultativnu nastavu, idemo ka tome, ove godine je sekcija bila probna da vidimo kakav će biti odziv", rekla je Sanja Ilić, diekotrka JU OŠ Dositej Obradović.

A bio je veći od očekivanog, pa su neke đake zbog ograničenog prostora morali da usmjeravaju na druge sekcije.

Pozitivno su reagovali i roditelji, koji rado pomažu pri nabavci materijala i rekvizita. 

Tagovi:
 • 20:10 Dosije

  Emisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', novim izgledom i pristupom, rasvijetliće događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovoriće o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakovati činjenice i rekonstruisati slučajeve zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

 • 20:45 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:35 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:15 Izbor sportiste godine grada Banja Luka

  Izbor sportiste godine grada Banja Luka

 • 00:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.

 • 01:30 Noćni program

  Noćni program