Противградна превентива

У суботу испаљен рекордан број противградних ракета

  • Извор: АТВ
  • 25.06.2024. 19:25

330 ракета Противградна превентива Републике Српске испалила је само у суботу. Рекорд је то који ће остати записан, јер никада више ракета није лансирано, кажу стријелци.

"Бијељина, Јања, Зворник, Угљевик, Лопаре, за два сата испуцано 200 ракета и на најгоре зло Зворник је ипак добио лед. Температуре су биле јако велике, нагомилала се велика количина топлоте, влаге одозго и то се није могло избјећи“, каже стријелац "Противградне превентиве Републике Српске“ Јовица Илић.

Сезона која траје од априла до октобра, већ сада је једна од рекордних. Временске прилике промјењиве, са више градоносних облака, стављају стријелце у стање свакодневне приправности.

Посебан је режим недејствовања када авиони слијећу и узлијећу на аеродромима Бањалука и Тузла. Управо то је био проблем због којих нису могли дејствовати, па је град погодио поједина подручја. Воће и поврће у Великој Обарској страдали су.

"Сваке године када људи треба да убиру плодове свога рада, дође та недаћа и дође то невријеме, да увијек тако и прошле године када је био парадајз и бостан, био сам са неколико људи који раде, који имају велике површине бостана да је негдје уништено и до 50 одсто“, каже Предраг Спасојевић из Велике Обарске.

Министарство пољопривреде и прошле године исплаћивало је надокнаде за штете проузроковане градом. Штете се збрајају и сада, а апели за осигурање производње су свакодневни.

"Ми смо из тог разлога 60 одсто одвојили средстава за суфинансирање полисе осигурања, дакле, ко год осигура своју производњу, 60 одсто суфинансира Министарство, многе локалне заједнице суфинансирају у одређеном проценту, а ове године смо за вишегодишње засаде дали 70 одсто уложених средстава“, каже помоћник министра пољопривреде за биљну производњу Саша Лалић.

Временске прилике све екстремније, на њих није могуће утицати, управо зато како би "фабрикама под ведрим небом“ обезбиједили сигурност, осигурање је неопходно, кажу у министарству.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: