Priča se

Stručnjaci: U škole uvesti predmet bezbjednosna kultura

  • Извор: АТВ
  • 13.05.2023. 19:25

Sa djecom treba razgovarati u svim školama u Republici Srpskoj, i na pravi način im objasniti šta se to desilo u Beogradu. To je samo prvi korak, smatra resorni ministar Željka Stojičić.

Vlada Srpske neprestano razmatra kako djelovati u narednom periodu, kaže Stojičić. 

Profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragomir Jovičić, smatra da je bezbjednost građana osnovna uloga države. Zato predlaže uvođenje posebnog školskog predmeta. 

„Vrlo važno da se počne razmišljati o uvođenju predmeta bezbjednosna kultura. Bezbjednosna kultura mora da počne da se izučava po mom profesionalnom, stručnom uvjerenju. Od osnovne škole, preko srednje i fakulteta, bez obzira, znači, koja će kasnija uvjerenja birati oni koji se obrazuju“, rekao je Dragomir Jovičić, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

Jedna osoba povrijeđena u požaru u stanu u Banjaluci

Jedna osoba povrijeđena u požaru u stanu u Banjaluci

„Što sam zahtijevala od direktora i nastavnika, odnosno, bolje rečeno preporučila, jeste da razgovaraju sa djecom i da im na adekvatan način približe događanja koja su bila prethodnog dana, jer i oni su nesvjesno kući kad dođu suočeni sa informacijama koje su im dostupne u razgovoru roditelja, jednih između drugih“, rekla je Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske 

Pogrešni idoli i sistem vrijednovanja su poremećni, a to se najbolje vidi kod naše djece i omladine. 

„U obrazovnom sistemu imamo sve manje empatije. Vaspitanje nam je nekako podređeno, odnosno obrazovanje, a ta kriza sistema vrijednosti se preslikala i na obrazovni sistem i na sve druge sfere života i rada u našem društvu“, rekao je Nebojša Macanović, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Uhapšene dvije učenice: Napravile lažni novinski tekst da je mladić iz odjeljenja ubio druga i drugaricu

Uhapšene dvije učenice: Napravile lažni novinski tekst da je mladić iz odjeljenja ubio druga i drugaricu

„Igraonice za djecu. Znate šta tamo ima. Ekrani, uređaji. Ubace se dvije marke i djeca besomučno pucaju, krv lije, da ubiju neprijatelja. To su djeca od četiri, pet, šest godina. Oni... Znate šta je katastrofa? Djeca ne razumiju da ubijaju“, kaže Nenad Novaković, profesor na Banjaluka koledžu.

Zbog svega navedenog, potrebno je da se u sve više uključi struka, a profesor Macanović predlaže tim od dvadesetak stručnjaka iz polja bezbjednosti, psihologije, pedagogije te socijalnog rada. Njihov zadatak bi bio da u najmanje mjesec dana kreiraju konkretne prijedloge i mjere za Vladu kojima bi se objektivno poboljšala bezbjednost djece u Srpskoj.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.