Хеликоптерски сервис Републике Српске

У протекла 24 часа успјешно извршена два ваздушна медицинска транспорта

  • Извор: СРНА
  • 28.05.2024. 12:25

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске и љекари Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске у току протекла 24 часа успјешно су извршили два ваздушна медицинска транспорта.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је за Срну да је јуче у поподневним часовима из Опште болнице Требиње, на захтјев ове здравствене установе, на УКЦ Републике Српске превезена 24-годишњња трудница М.Ј. са дијагнозом смањења количине плодове воде.

Према његовим ријечима, трудница је у одмаклом стадијуму трудноће, тако да ће њена даља хоспитализација бити настављена на Клиници за гинекологију и акушерство у УКЦ-у.

Он је навео да је рано јутрос, на захтјев Центра за Радиологију "Кућа здравља" Бијељина, успјешно извршен још један ваздушни медицински транспорт и то 63-годишње пацијентице П.О, са дијагнозом Мултифрагментална фрактура проксималног хумеруса.

Пацијентица је успјешно превезена на хоспитализацију у УКЦ, гдје ће бити настављено њено даље лијечење.

Припадницима Службе за ваздушни медицински транспорт, закључно са данашњим даном, ово је 23. успјешно извршени транспорт у овој години, а седми у току маја, што потврђује да су ови храбри људи свакодневно на располагању, апсолутно спремни и посвећени професионалном и организованом ангажовању на овим изузетно захтјевним летачким задацима.

Подаци о броју извршених медицинских транспорта, не само за ових пет мјесеци ове године, већ и у протеклим годинама, указују на оправданост и значај успостављања система ваздушног медицинског транспорта као системског и организованог начина збрињавања пацијената у систему здравствене заштите Републике Српске.

Хеликоптерски сервис Републике Српске, у оквиру операција "Ваздушни медицински транспорт", од потписивања споразума са Министарством здравља и социјалне заштите Српске 2014. године добио је на пуној афирмацији за све ове године како у Републици Српској, тако и у региону.

Битно је нагласити да су све ваздушне медицинске евакуације потпуно бесплатне, а трошкове покрива Влада Републике Српске, чиме се не може похвалити велики број земаља у свијету, а сама могућност, доступност и брзина оваквог вида транспорта Хеликоптерски сервис Српске сврстава међу најбоље организоване тимове у региону.

Бесплатна услуга, свакодневна доступност свим грађанима Републике Српске и одлична организација овакве службе гаранција је да ће припадници Хеликоптерског сервиса и у наредном периоду, заједно са љекарима специјалистима из УКЦ-а Српске, наставити да, уз свесрдну помоћ Владе Републике Српске, и даље нижу успјехе у реализацији ваздушног медицинског транспорта као и до сада.

Република Српска је свакако поносна на постојање једне овакве институције коју чине професионалци, на челу са директором Кустурићем, који су увијек спремни да у што краћем року успјешно изврше све постављене задатке у свим могућим околностима. 

Пратите нас и путем Вибера