Zanat naslijeđuju

U porodici Savić tri generacije stolara

  • Извор: РТРС
  • 13.08.2021. 21:23

U semberskom selu Čađavica u porodici Savić već treća generacija bavi se stolarskim zanatom.

Radan Savić koji je zanat naslijedio od oca, znanje je prenio na sinove. Njihov namještaj je u brojnim domovima, ne samo u ovom kraju, nego i u Austriji.

Posebno su ponosni na izradu ikonostasa tehnikom duboreza, koji krase nekoliko crkava.

Nisu zapostavili ni poljoprivredu, pa otac i sinovi obrađuju i 200 dunuma oranica.

Radionicu i alat koji je naslijedio od oca Radan Savić je osavremenio. Radeći u Švajcarskoj devedesetih godina sav zarađeni novac uložio je u nove mašine i vratio se u rodni kraj gdje je želio da mu djeca odrastaju. Tajne stolarskog zanata prenio je i na sinove koji stignu da ispoštuju dogovor sa kupcima, ali i da završe sve poslove na imanju.

- Kad treba jedan drugome pomažemo, kad je potrebno u radionici ostajemo duže da bi ispoštovali rokove i mušterije, a kada je poljoprivreda u pitanju zatvorimo radionicu i idemo sva trojica da uradimo. Završimo to za par dana. Imamo i poprilično mehanizacije tako da možemo da stignemo za par dana sve da obradimo i vratimo se u radionicu - kaže Radan.

Dok su bili dječaci, Radanovim sinovima radionica je bila kao igraonica, da bi već sa 15-tak godina počeli ocu pomagati u poslu. Danas su savladali sve tajne ovog zanata, a proizvodnju će unaprijediti kupovinom CNC mašine i otvaranjem lakirnice.

- Spremni smo da završimo sve što planiramo, da mušterije budu zadovoljne da ne bude reklamacija - kaže Radanov sin Rajo.

Savići u svojoj proizvodnji i danas mnogo koriste hrastovo drvo koje je najkvalitetnije, a Radan je posebno ponosan na duborez kojim je radio ikonostase u crkvama.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм