Nevrijeme

У наш регион стиже жута, крвава или блатна киша: Шта је то

  • Извор: n1info.com
  • 23.09.2023. 08:27

У наш регион стигло је најављено невријеме.

Ђеновски циклон ће дјеловати на вријеме у нашим крајевима цијели викенд и први дио идуће седмице.

На предњој страни долине ниског притиска јача јужно струјање и топли нестабилан афрички зрак пун сахарског пијеска у југозападној висинској струји долази над Балканску полуострва.

Због велике концентрације пустињског пијеска очекује се и жута киша, јавља "Н1".

Киша која оставља најчешће смеђе или жућкасте трагове на површини или изложеним објектима назива се блатна киша, а позната је и као жута киша, крвава киша и обојена киша.


Стиже јесен

Стиже јесен

Блатна киша повремено се може примијетити и на подручју Хрватске, чешће на Јадрану и у подручјима уз Јадран него у континенталном дијелу земље, објашњава ДХМЗ на својим страницама.

Блатна киша настаје само у одређеним синоптичким ситуацијама, додају.

На нашим подручјима настаје када је над нашим предјелима или мало јужније у приземном слоју атмосферски систем који садржи доста влаге, циклонално поље или и изражени фронтални систем, а у вишим слојевима атмосфере (од 5.000 м и више) је изражено југозападно или јужно струјање.

У таквим ситуацијама честице пијеска из сјеверне Африке, односно подручја Сахаре доспијевају у више слојеве атмосфере те улазе у облачне системе, па киша која пада из њих у себи садржи сахарски пијесак те је стога обојена. 

У Европи блатне кише најчешће су на подручју Пиринејског полуострва, Апенинског полуострва те на подручју Грчке гдје се она чешће појављује управо због близине сјеверне Африке и могућности обогаћивања ваздуха влагом приликом преласка Средоземног мора. 


Велико откриће: Елемент кључан за живот пронађен на Јупитеровом мјесецу Европа

Велико откриће: Елемент кључан за живот пронађен на Јупитеровом мјесецу Европа

Ипак, над нашим подручјима такве синоптичке ситуације нису пречесте, а и блатна киша није опасна временска појава те се у правилу не издају посебна метеоролошка упозорења, а често њену појаву не садржи ни општа временска прогноза.

Најчешће се спомиње као метеоролошка занимљивост.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.