Najviša temperatura ove godine

U Mostaru izmjereno 40, Banjaluka gori na 36 stepeni

  • 16.07.2023. 18:32

U Mostaru je u 17:25 sati izmjereno visokih 40 stepeni Celzijusa, što pokazuje i Googleova aplikacija sa crvenim upozorenjem na ekstremne vrućine koje meteorolozi najavljuju, a time je ujedno izmjerena prva četrdesetica na živama termometara u BiH ovog ljeta.

Uslijed velike vrućine najveći hercegovački grad danas je potpuno pust. S obzirom da je vikend, veliki broj građana je osvježenje potražio u valovima Jadranskog mora, ali su mnogi spas od vrućina potražili i na nekom o lokalnih kupališta.

Iako termometar pokazuje temperaturu od 40 stepeni, na Googleovoj aplikaciji upozorava i da je osjećaj kao da su zapravo 43 stepena.

Temperatura vazduha koju meteorolozi uključuju u izvještaje o vremenu odnosi se na mjerenje temperature vazduha u hladu na visini dva metra iznad tla.

Kako izbjeći sunčanicu i posljedice toplotnog udara

Kako izbjeći sunčanicu i posljedice toplotnog udara

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje, a službe Hitne medicinske pomoći u Mostaru već danima rade punom parom zbog naglog talasa vrućine.

Šef Hitne službe u Domu zdravlja Mostar Ilija Marijanović je za Klix.ba ranije kazao da se pacijenti uglavnom javljaju zbog glavobolje, smetenosti, uznemirenosti, ubrzanog rada srca i povišenog pulsa, do potpunog gubitka svijesti, te pozvao građane na odgovorni ponašanje.

Preporučio je svim građanima da izbjegavaju boravak na otvorenom u periodu od 10 do 17 sati, te naglasio, kako se to posebno odnosi na osobe starije životne dobi sa hroničnim bolestima, trudnice i djecu.

Oglasili se iz Grada sunca nakon što je osmoro djece hospitalizovano zbog trovanja

Oglasili se iz Grada sunca nakon što je osmoro djece hospitalizovano zbog trovanja

"Potrebno je piti vodu, izbjegavati kafu i zaslađene napitke, te gazirane sokove i alkohol. Takođe treba izbjegavati masnu i začinjenu hranu, te u organizam unositi laganu hranu, nositi prozračnu odjeću, koristiti sunčane naočale i šešire", savjetuje šef mostarske Hitne službe.

Posebno je poručio roditeljima da djecu nipošto ne ostavljaju samu u zatvorenom automobilu i na otvorenom suncu, te poručio svima, ako u njihovoj blizini osoba izgubi svijest da je stave u bočni položaj i zovu Hitnu medicinsku pomoć.

U Banjaluci visokih 36 stepeni

U najvećem gradu Republike Srpske bilo je nešto hladnije, ali opet nedovoljno za pune ulice. U 15:40 izmjereno je 36 stepeni. Sutra se očekuje visokih 38 stepeni nakon čega će doći do rashlađenja. Tako bi u četvrtak temperatura trebalo da iznosi 29 stepeni.

Turista se uneredio nasred šetališta, briše se o zidić, a prijatelj mu pomaže

Turista se uneredio nasred šetališta, briše se o zidić, a prijatelj mu pomaže


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм