Извјештај Института

У Европи од врућина умрло 47.000 људи

  • Извор: СРНА
  • 12.08.2024. 22:48

Више од 47.000 људи умрло је у Европи због високе температуре током 2023. године, а најтеже су погођене земље на југу континента, наводи се у извјештају Института за глобално здравље у Барселони.

Прошла година је била најтоплија у свијету од када се врше мјерења. Температура и даље расте са климатским промјенама, а Европљани живе на континенту који се најбрже загријава и суочавају се са све већим здравственим ризицима усљед велике врућине.

Број смртних случајева током 2023. године био би за 80 одсто већи без мјера које су уведене у посљедњих 20 година да би се помогло људима да се прилагоде расту температуре, као што су системи раног упозоравања и побољшање здравствене заштите, наводи се у извјештају.

"Наши резултати показују да је дошло до процеса друштвеног прилагођавања високој температури током овог вијека, што је драматично смањило рањивост и смртност изазвану топлотом посљедњих љета, посебно међу старијим особама", рекла је Елиса Гало, водећа ауторка студије.

Истраживачи су користили податке о смртним случајевима и температури из 35 европских земаља. Они процјењују да је 47.690 људи умрло усљед нарушавања здравља које је повезано са високим температурама.

Земље са највишим стопама смртности од врућине су Грчка, Бугарска, Италија и Шпанија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: