Trojica hodočasnika

U Bijeljinu stigli učesnici hodočašća "Krsni hod za Republiku Srpsku"

  • Извор: АТВ
  • 30.09.2022. 18:21

14. Krsni hod za Republiku Srpsku od Beograda ka Bijeljini trajao je pet dana. U Bijeljinu su trojica hodočasnika stigli prvo do manastira Svete Petke, a onda i do Sabornog hrama. Na ovaj put su se kao i prethodnih 14 godina uputili sa jasnim ciljem, povezivanje dvije države koje su zapravo jedan narod, poručuju.

"Hvala Bogu ispunjena naša misija i zadatak sa blagoslovima naših patrijarha i naše SPC. Cilj je da se duhovno povezuje srpski narod, da se povežu Srbija i Republika Srpska. Pet dana smo proveli na putu u hodu. Normalno danju hodamo, noću spavamo i odmaramo. Bilo je juče i malo kišovito, ali sve u svemu velika je radost i velika je blagodat i velika je radost što smo došli ovdje", kaže Radojko Ljubičić, Beograd.

Najstariji učesnik hoda ima 85 godina. Četrnaesti put pješači u ovom hodu. Snage ima jer vjeruje u cilj.

"Pa znam gdje idem i zašto idem. Ja sam rođen 1937., završio sam građevinski fakultet i onda sam počeo da radim pruga Sarajevo-Ploče. Nije mi uopšte bilo teško", rekao je Nikola Krgušić, Čačak.

Prethodnih godina u krsnom hodu učestvovalo je više ljudi. Ove godine zbog obaveza na put su krenula samo njih trojica. Nadaju se i većem učešću mladih sljedeće godine.

"Predivne emocije, ovdje sam neki peti ili šesti put ne znam tačno. Ja idem dio rute od Beograda do Bijeljine, ne idem sve. Cilje je eto da se zbližimo i da se ujedine Republika Srpska i Srbija", ističe Kosta Stjepanović, Klenje.

Praznik Srpskog jedinstva i zastave, i mnoge druge aktivnosti na zbližavanju i zajedništvu znak je da postoji velika međusobna podrška između Srbije i Srpske, jer mi smo jedan narod, poruka je hodočasnika.

Тагови: