Окупио око 20 произвођача

У Бијељини одржан фестивал вина и традиционалних производа

  • Извор: АТВ
  • 29.01.2024. 08:03

Први Фестивал вина и традиционалних производа Источне Херцеговине у Бијељини окупио је око 20 произвођача традиционалних херцеговачких производа и винарија. На једном мјесту окупили су се хедонисти, љубитељи пића Богова и бројни Семберци и Херцеговци који су показали како то изгледа када се споје ова два краја.

Хљеб и вино, равна Семберија и сунчана Херцеговина, Јован Дучић и Магдалена само су неке од повезница ова два краја. Управо то и био је мотив организовања Првог Фестивала вина и традиционалних производа Источне Херцеговине у Бијељини.

- Подсјетићу на једну историјску истину, Бог је благословио вино и хљеб, а гле симболике, која је највећа житница у Републици Српској до Семберија, који је највећи винарски крај до Херцеговина, у Републици Српској - каже Димитрије Ћеранић, потпредсједник Удружења Херцеговаца "Јован Дучић".

У вину се ужива. Вино се воли. Вино је композиција састављена из божанских капи које када једном пробате заволите, кажу сомелијери.

Овај посао веома је цијењен у свијету. Предан рад, учење и тестирање вина ствара и истанчан укус за нектар Богова. Све више је тражено занимање и код нас.

- С обзиром да сам веома млада ушла у све ово и даље се проналазим, али могу да кажем да сам заиста задовољна оним што сам затекла и ониме како напредујемо када је у питању винска сцена. У Србији али и у региону све више винских туриста се окреће нашим земљама и да дођу код нас и да пробају оно што ми имамо да понудимо и на срећу нашу заиста можемо да парирамо винским трендовима - каже Тијана Војновић, сомелијер.

Фестивал под слоганом „Наше је боље“ јасно акцентује важност куповине домаћих брендова, оснаживање привреде као и усмјеравање купаца на домаћу производњу.

- Идеја је да ове године сличан један пројекат реализујемо у Херцеговини гдје ћемо произвођаче са подручја Семберије, Подриња, Бирча, покушати одвести у Требиње и овакву сличну или исту манифестацију организовати тамо - додаје Стево Стевић, подручна Привредна комора Бијељина.

На овој гастрономско-привредној манифестацији учешће је узело око 20 произвођача, винарија и произвођача пршута, сира из мјешине, природних воћних сокова, сувог воћа и других производа, по којима је Источна Херцеговина позната.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм