Манифестација

Традиционална ''Кестенијада'' у Костајници

  • Извор: АТВ
  • 12.10.2024. 19:21

Неколико хиљада грађана посјетило је 26.''Кестенијаду'' у Костајници и пробало печено кестење. Неки већ долазе годинама и кажу да не пропуштају ову манифестацију.

''Дуго година смо овдје'', ''Прелијепо ко и сваки пут'', ''Већ трећи пут долазимо, фино се проведемо, мало прошетамо и ето тако'', кажу грађани.

У такмичарском дијелу учествовало је 49 екипа из разних крајева Српске и Србије. Припремао се паприкаш. 

''Нема тајне, правимо ловачки котлић, дивљач је у питању, такмичарски дио. Тако да смо и данас овдје дошли да покажемо наше умијеће, знање и кулинарство", каже Милан Комосар, ловачко удружење Љубија.

Мирис кестена ширио се Костајницом. Посебан је, јер се припрема с пуно љубави каже Раде Ножић који га већ годинама пече на овој манифестацији.

''Зато што је сладак, а са друге стране зато што послије тога једна чаша црног вина послије тога добро сједне да је то супер'', каже Раде Ножић из Костајнице.

Изложена је била традиционална храна, ручни радови, ракија, ликери. 

"Представљам своје производе од дрењине овдје сам већ дужи низ година на овој манифестацији. Ми радимо комплетну прераду од дрењине, од самог сушеног плода, чајева, тенктура, и традиционални пекмез'', каже Душанка Демир из Дрвара.

''Имамо аранжмане који су ручно рађени, чарапе плетене, капице, магнетићи, лаванду, вез све ручни рад'', каже Милена Перковић, Суња.

Све је организовала Туристичка организација ''Костајница'', а подржала општина. Истичу, да сваке године на неколико локација пеку кестен и дијеле бесплатно. 

"Традиција општине Костајница је да је од почетка ''Кестенијаде'' како смо кренули обезбијеђена одређена количина кестена. Ове године је то око 500 килограма", каже Александар Пашић, портпарол општине Костајница.

26. ''Кестенијада'' у Костајници почела је јуче и траје до сутра. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Серија: Немирни (16+)

    'Српска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића "Један погрешан корак", а режирао је Дарко Николић

  • 23:00 Ноћни програм

    Ноћни програм