СПЦ

Сутра је Томиндан: Једно вјеровање посебно треба испоштовати

  • Извор: Магазин новости
  • 18.10.2024. 18:35

На Томиндан, који није црвено слово, обично се никуд не иде и постоји изрека „Свети Тома, сједи дома“.

У Лесковачкој Морави се дан Светог Томе доводи у везу са вуковима, па овог дана нико није радио, као и у Левчу и Трнићу, а у источној Србији се вјеровало да је драгоцјена љековита маст зеца уловљеног на Томиндан, па су је чували ради изљечења од костобоље и ради лакшег порођаја.

Такође, до Светог Томе траје прелазно годишње доба, подјесен, што значи да се од данас већ рачуна да је могућ почетак зимског раздобља.

Зашто је "невјеран"?

Мало ко зна да наброји именом све апостоле, али за Тому сви знају, нарочито што је у народу прозван Невјерни Тома. Већини није јасно зашто је стекао овај надимак - зато што је вероломан или сумњичав.

Наиме, у тренутку када се на Ускрс, васкрсли Христос, ушавши кроз затворена врата, јавио својим ученицима, Тома није био присутан, па кад су му апостоли рекли да је Исус малочас био међу њима, он им није повјеровао.

У осми дан по Ускрсу, сусревши Христа и опипавши његове ране, Тома се увјерио у његово ускснуће и бесмртност.

Свети Тома је заштитник разних занатлија - дрводеља, бачвара, столара, бунарџија и зидара, а у неким крајевима се вјерује да овај светитељ штити од вукова.

Осим што је био невјеран, каже легенда, Свети Тома је имао проблема и са временом. Тако је, према предању, био једини апостол који је закаснио на сахрану Пресвете Богородице. Тужан због тога, тражио је да се гроб отвори да би се опростио од светице. На опште чуђење окупљене масе, када је гроб отворен у њему није било тијела, јер је Богородица васкрсла. Тако је Тома, и несвјесно, постао гласних Божијих чуда на Земљи.

Вјеровања на тај дан

У нашем народу се вјерује да Свети Тома контролише облаке јер је, када су апостоли дијелили међу собом улоге, он узео од облака печат како би људима кишу слао као благодет, а не као уништавајућу олују. Ипак, вјерује се да ће управо овај светитељ једном на земљу пустити други потоп. У томе га тренутно спречава Пресвета Марија која га надгледа.

Срби вјерују да на Томиндан не треба никуда путовати, па постоји и изрека "Свети Тома, сједи дома". Зато, свима који су планирали неки пут, савјетујемо да га ипак одложе. Нема потреба за журбом!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: