Novo nevrijeme

Superćelijske oluje stižu uskoro

  • Извор: Телеграф
  • 19.07.2023. 12:54

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH nastavlja se sunčano i veoma toplo vrijeme - i danas je na snazi crveni meteoalarm zbog visoke temperature vazduha, koja će iznositi od 35 do 40 stepeni Celzijusovih.

Tokom popodneva razvoj oblačnosti će usloviti prolaznu kišu i pljuskove sa grmljavinom od zapada, preko sjevera ka istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Uveče i u noći ka četvrtku jača oblačnost će se premještati od sjeverozapada, duž rijeke Save, ka jugu i istoku i donijeće jače pljuskove sa grmljavinom i lokalne nepogode.

U sjevernim predjelima biće izraženijih lokalnih nepogoda uz moguću pojavu grada i jakog do olujnog vjetra.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti slab, promjenljiv, a poslije podne na sjeveru će pojačati, pa će biti i umjeren, zapadnih smjerova, uveče i tokom noći prolazno jak.

Preko Alpa očekuje se danas premiještanje hladnog fronta i on će tokom poslijepodneva i pred kraj dana donijeti potezu od Alpa i Austrije preko Slovenije i Mađarske do Hrvatske veoma snažne grmljavinske oluje, ali i superćelijske oluje sa gradom i orkanskim vjetrom, koji mogu nanijeti i veoma velike štete.

Skakao u vodu, udario glavom u kamen i poginuo

Skakao u vodu, udario glavom u kamen i poginuo

Za ovaj potez izdat je najveći stepen upozorenja na veoma opasne oluje.

Kasnije poslije podne i krajem dana vlažna i hladnija vazdušna masa prebaciće se do Panonske nizije i našeg područja.

Dolazak hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge i atmosfere može da uslovi da atmosfera odraguje i više nego burno u vidu snažnih grmljavinskih, pa i superćelijskih oluja.

Na području sjeverne i zapadne Srbije, kao i u dijelovima centralne Srbije i Beograda već krajem dana očekuje se lokalni pljuskovi sa grmljhavinom, a njih će biti i tokom večeri i noći ka četvrtku.

Na ovom području očekuje se i ogromna opasnost od grmljavinskih i superćelijskih oluja sa gradom, snažnim gromovima, obilnim pljuskovima, pri čemu može da padne i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, kao i od orkanskih vetrova sa udarima i preko 100 km/h. Ovakve oluje mogu da nanesu i materijalnu štetu i da oštete poljoprivredne i ratarske kulture.

Ekipe na terenu: Čiste se ulice Banjaluke nakon snažnog nevremena

Ekipe na terenu: Čiste se ulice Banjaluke nakon snažnog nevremena

Najveća opasnost od ovih nepogoda očekuje se na području Vojvodine, Beograda, Podunavlja, sjevera Šumadije, Podrinja, Mačve i sjevernog dijela Kolubarskog okruga. Za ova područja izdat je najveći stepen upozorenja na veoma opasne oluje.

Ove oluje biće lokalnog karaktera, a tačna njihova lokacija može se odrediti par sati ranije.

Zbog očekivanih veoma opasnih grmljavijnkih oluja, za kraj dana, tokom večeri i noći preporučuje se ogroman oprez na otvorenom i izbegavanja boravka na kritičnim mjestima. Ogroman oprez biće neophodan i u saobraćaju.

Lokalnih pljuskova sa grmljavinom i grmljavinskih oluja biće i u četvrtak ujutro, prije podne i sredinom dana i to u sjevernim, zapadnim i centralnim predijelima Srbije.

Rankićev sin vozi službeno vozilo sa treptačima? On kaže da je sin samo snimao

Rankićev sin vozi službeno vozilo sa treptačima? On kaže da je sin samo snimao

Četvrtak će ovim predijelima donijeti i predah od vrućina, a na jugu i dalje sunčano i vrelo.

U petak ponovo vruće.

Nažalost, nova opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda očekuje se u petak krajem dana, u noći ka suvoti i u subotu, uglavnom u sjevernim predjelima zemlje, a naročito u Vojvodini.

Vikend će donijeti i osveženje, ali već početak sljedeće sedmice donosi ponovo vrelo vreme i temperature od 40°C.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: