Процедура

Шта полиција ради кад нестане дијете

  • 29.03.2024. 07:26

Полиција је саопштила да се, након што је обустављена претрага терена, наставља интензиван оперативни рад како би се пронашла двогодишња Данка Илић, која је нестала у околини Бора.

Асистент на Криминалистичко-полицијском универзитету Марија Тасић рекла је да је на том факултету заступљен предмет који се бави нестанком малољетног дјетета и да студенти о томе уче.

"Полиција се бави разјашњавањем и доказивањем и таквих кривичних дјела, односно нестанака за која се касније испоставља да су кривична дјела а у вези су с дјецом“, каже Тасићева за РТС.

Четврти дан потраге за Данком Илић (2)

Четврти дан потраге за Данком Илић (2)

Према њеним ријечима, процедура када неко нестане је јасна, а веома је битно када и ко је пријавио нестанак особе, да ли се и колико разликује вријеме од када је примијећен нестанак и времена кад је он пријављен.

"У зависности од тога како су прикупљена обавјештења, које су околности утврђене, усмјерава се поступање полиције у више праваца. У овом случају су предузете све расположиве мјере и радње, да се пронађе малољетно дијете, односно дјевојчица, претрагом терена. То је једна мјера првог оперативног захвата. Међутим, упоредо са претрагом терена, раде се и друге мјере и радње“, навела је Тасићева.

Додала је да се утврђује гдје се нестала особа кретала, прикупљају се основни подаци о изгледу несталог лица, укључујући фотографију, уколико постоји фотографија одјеће и обуће је врло битна за проналажење несталог лица", каже Тасићева.

Полиција одмах реаговала

"У овом случају тренутно је поштована процедура да су полицијске снаге одмах реаговале по пријави, да је одмах извршена претрага терена и вјероватно се у овом тренутку предузимају још неке мјере, радње о којима јавност не може бити обавијештена. Наравно, зато што је истрага у току“, напоменула је она.

Када је ријеч о потрази за дјевојчицом, у овом тренутку према доступним информацијама око 500 полицијских службеника је на терену.

АТВ открива: Хапшење у Сарајеву због тражења откупа за несталу Данку

АТВ открива: Хапшење у Сарајеву због тражења откупа за несталу Данку

У једном тренутку МУП је замолио да се не шире дезинформације које могу да ометају истрагу.

"Некада грађани можда и желе да помогну и они сами унесу забуну. То свакако може да смета истрази. Ево имали смо први пут случај да је активиран систем 'Пронађи ме', гдје је упућен апел грађанима да узму учешће у давању информација које би могле да допринесу разјашњавању овог догађаја. Ово је још увијек на нивоу догађаја. Није још утврђено да је ријеч о кривичном дјелу, односно да је нестанак посљедица извршења кривичног дјела“, каже.

Ухапшени тражили 50.000 КМ за откривање информација о нестанку мале Данке

Ухапшени тражили 50.000 КМ за откривање информација о нестанку мале Данке

Како је рекла, у том смислу грађани можда немају лошу намјеру.

"Позив грађанима да учествују јесте позив да дају све расположиве информације за које вјерују да би могле помоћи разјашњавању овог догађаја, а не да самостално воде истрагу, нити да објављују непровјерене информације на друштвеним мрежама“, истакла је Тасићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)