Горан Рачић за АТВ

Шта би донио закон о сезонским радницима у Српској?

  • Извор: АТВ
  • 12.06.2024. 08:43

Пословна заједница у Српској упутила је иницијативу Влади Републике Српске за доношење закона о сезонским радницима.

Разлог је тај што сезонски радници одлазе на рад у друге државе, што постаје права мука за домаће привреднике који остају без радне снаге. 

Горан Рачић, предсједник Подручне Привредне коморе регије Бањалука, за АТВ је рекао да су препознали интерес да се област сезонског запошљавања радника уреди на простору Републике Српске.

„Упутили смо иницијативу Министарству пољопривреде које прати највише сезонских дјелатности, Министарству рада као надлежном министарству и Влади Републике Српске. Нажалост, закон прошле године није донесен у Народној скупштини, па смо ове године ту тему поново актуелизовали и тражимо од Владе Српске да се та област уреди законом“, изјавио је Рачић за АТВ јутро.

Циљ закона јесте да се сезонски послови, за које недостаје радника и који су претходних година били углавном на црно, да се уреде. Слични закони постоје у региону, те Рачић истиче да би било добро да се та област законски уреди и у Српској.

„На тај начин би помогли послодавцима да квалитетно организују послове јер они су у овом моменту суочени са недостатком сезонских радника . Са друге стране, и радници које ангажују нису превише одговорни, данас се појаве на послу па их нема два, три дана, и никада не можете знати шта можете од њих очекивати. Ако их пријавите по постојећем законодавству, онда према њима и према држави имате огромне трошкове,а са друге стране, имате и њихову одговорност“, рекао је Рачић.

Закон о сезонском запошљавању радника функционише тако што се на дневном нивоу пријављују радници и за њих се плаћа збирна стопа пореза и доприноса на дневном нивоу

„Тако у Србији функционише тај закон, гдје је збирна стопа по једном раднику отприлике шест КМ. Они радници који вам се појаве на послу, ви њих пријавите и платите за њих збирну стопу доприноса, независно од плате, односно дневнице, коју су они тај дан имали. на тај начин је данас та област уређена и данас у Србији нема радника у сезонским дјелатностима који ради на црно, јер је то интерес и послодаваца и радника“, изјавио је предсједник Подручне Привредне коморе регије Бањалука.

Рачић каже да су са премијером Српске Радованом Вишковићем разговарали на ту тему те да је он подржао иницијативу. Он је рекао да ће учинити све да у најкраћем могућем року тај закон буде на дневном реду Владе, а самим тим и на сједници Народне скупштине Републике Српске.

Више о овој теми у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:50 Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос

    '''Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.