Pojačana kontrola granice

Spriječen ulazak 400 migranata

  • 06.09.2018. 19:14

Sve više migranata dolazi iz Bangladeša i Šri Lanke, a povećava se i broj izbjeglica iz Avganistana, poručuju iz Bijeljine. Kažu da pojačana kontrola granice već daje prve rezultate. 

Policija  je spriječila ulazak oko 400 migranta, kojih je sada nešto manje u odnosu na prethodnih nekoliko dana, kaže gradski menadžer Miloš Stevanović. Poručuje da se migranti ne mogu zadražavati u  Republici Srpskoj. 

Obezbjedićemo im transport do Sarajeva, odakle idu u Bihać, poručuje Stevanović, koji kaže da će biti pružena sva podrška policiji, koja je angažovana na terenu. 

"Grad Bijeljina jos jednom apeluje sna zajedničke institucije i žali što Oružane snage nisu angažovane na čuvanju granice. Mi smo morali zajedno u koordinaciji sa policijom da damo podršku koja se prije svega odnosi na čamce, koja se odnosni na ljudstvo, kada je u pitanju civlna zaštita i obećali smo da ćemo našoj policiji , ukoliko bude bilo potrebno izaći u susret i finansijki i platiti smjesta za policajce koji budu angažovani, i dolazili sa strane ovdje da bi branili našu granicu", kaže Miloš Stevanović, gradski menadžer Bijeljina. 

Sutra će da bude odražan treći sastanak koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske za praćenje migracija. Najteža situacija i dalje je u  Bihaću, gdje migranti zimu dočekuju na otvorenom. Migrantskom krizom danas je trebalo da se pozabave  i članovi BH Predsjedništva, ali nije poznato mnogo detalja. Ono što vidimo na terenu je zbrka i haos, kaže premijerka Srpske, Željka Cvijanović. Tvrdi da BH institucije ne upravlju stanjem na terenu, a još gore je kaže, što ne priznaju da problem postoji.

"Ne možete da kažete kako ne postoji problem, a on postoji, dakle tamo se šire zarazne bolesti. Da se ljudi međusobno tuku, da ste ih smjestili u nenormalne uslove. Zašto se niste pripremili za to, ili da tvrdite da ih ima samo hiljadu, a na terenu se pokazuje da ih je daleko više. Prema tome, dakle totalni promašaj, nečega što je trebalo da bude dobro pripremljena akcija, u priču da rade, ne vjerujem da išta rade", kaže premijerka.

U BH institucijama nisu pokazali sposobnost i želju da rade, zaključuje premijerka Željka Cvijanovic. 

SNSD je zbog migrantske krize u BH Palrament ranije uputio inicijativu za smjenu ministra bezbjednosti, smatrajući ga najodgovrnjim za eskalaciju krize. Međutim, ta tačka skinuta je sa dnevnog reda, a potom su poslanici SNSD-a i DNS, napustili sjednicu BH parlamenta.

Тагови:
  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.