Vjerovanja i običaji

SPC i vjernici slave Svetog mučenika Kalinika

  • Извор: АТВ
  • 11.08.2023. 10:12

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju Svetog mučenika Kalinika.

Sveti mučenik Kalinik je hrišćanski svetitelj. Rodom je iz Kilikije, gdje je odmalena vaspitavan kao hrišćanin. Ostavivši sve što je imao pošao je da propovijeda Jevanđelje.

U Ankiri (današnja Ankara) je uhvaćen od nekoga mnogobožačkog kneza Sakerdona. Kada mu je knez priprijetio mukama, ako se ne pokloni idolima, odgovorio mu je sveti Kalinik: „meni je svaka muka za Boga moga tako dobrodošla kao gladnome hljeb”.

Poslije strašnog mučenja, obuo ga je knez u gvozdene opanke, sa ekserima unutra, i naredio da ga tjeraju u grad Gangru (današnji Džankiri), pošto nije smio da ga više muči niti da ga pogubi u Ankiri, jer su mnogi ljudi gledajući mučenje povjerovali u Isusa Hrista. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su vojnici na putu ožednili, a vode nije bilo, pa se Kalinik pomolio Bogu, i izveo vodu iz jednog kamena. Kad su stigli u Gangru bacili su mučitelji svetog Kalinika u zažarenu peć.

Nevjerovatan uspjeh dječaka iz Srbije: Ognjen (5) je najmlađe dijete koje je osvojilo Kilimandžaro

Nevjerovatan uspjeh dječaka iz Srbije: Ognjen (5) je najmlađe dijete koje je osvojilo Kilimandžaro

Svetitelj se pomolio Bogu govoreći: „blagodarim ti, Oče nebeski, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem”. Po tom je ušao u vatru. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su, kada se vatra ugasila, našli njegovo tijelo mrtvo ali cijelo i od ognja nepovrijeđeno.

Postradao je zbog vjere u Isusa Hrista oko 250. godine.

Vjeruje se da je ovaj svetac zaštitnik svih onih koji nepravedno pate zbog svojih uvjerenja, a njemu se mole i obraćaju oni koji su spremni i da stradaju zbog svojih ispravnih načela.

Običaj je da svako ko se nađe u nekom problemu ili nedaći, danas ode do crkve, zapali svijeću i pomoli se Svetom Kaliniku:

“Mučenik Tvoj Gospode, Kalinik, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše”.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.