Пале

Сјећање на страдање српског народа

  • Извор: АТВ
  • 01.06.2024. 19:13

Јун је мјесец страдања српског народа са подручја Пала. Као по правилу, непријатељ је свих ратних година највише нападао управо у том мјесецу. Борци се сјећају да непријатељу ни то није било доста, па су их нападали и док су сахрањивали своје ратне другове.

"У мјесецу јуну, највише је било несретних случајева, односно догађања, гдје су непријатељи стално ударали на нашу линију и на наше положаје. Тако да је у овом мјесецу, у све четири године рата, највише било жртава", рекао је Саво Вуксановић, предсједник Одбора ратних војних инвалида у Борачкој организацији Пале.

"То је мјесец у којем су Паљани највише страдали. Почев од Жепе, Требевића, Борија у једном дану је било масовно страдање наших бораца", рекао је Ранко Минић, предсједник Предсједништва општинске борачке организације Пале.

У Љубогошти код Пала служен је помен и положени су вијенци на споменик за 17 погинулих бораца из овог мјеста. Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су се окупили како би се присјетили свих бораца који су дали своје животе за Републику Српску и српски народ.  

"Исказујемо прије свега поштовање према њима. Дужну захвалност и обавезу да се окупимо данас овдје за само једну савари, око онога за шта су се они борили, око Републике Српске, да искажемо захвалност и поштовање и обавезу да будемо пажљиви, обазриви и да пренесемо према млађим, односно најмлађим", рекао је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

"Споменик који показује да су људи из ове микро заједнице, из ове Мјесне заједнице, настрадали  бранећи своја кућна огњишта, бранећи своје куће и кућни праг. Домаћинства ових људи су овдје вијековима били, а почетком Одбрамбено – отаџбинског рата то је било на четири километра од прве линије", рекао је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Вијенце, на спомен обиљежју, положиле су породице погинулих бораца, општинске Борачке организације, СУБНОР-а, Полицијске управе Источно Сарајево, представници града Источно Сарајево и општине Пале. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.