Sezona jagoda - početna visoka cijena polako pada

  • 16.05.2021. 20:00

Uprkos oblacima i kiši, rumene se jagode u plastenicma. Domaćin Slavko Zvonar i njegovi berači iz Gornjih Krajizovaca kod Gradiške, od rane zore su u berbi. Kroz ruke, do gajbi, im prolaze sorte kleri, džoli i roksana.

Uzgajivač Slavko Zvonar iz Gornjih Krajizovaca kazao je da je zadovoljan prodajom jagoda ove godine.

- Cijena je za sada dobra, 5 maraka. Na gajbu važemo komplet, pa naplaćujemo.  Zadovoljan sam. Daj Bože da ostane malo duže, sa jagodom se nikad ne zna. Tržište diktira cijenu – kazao je Zvonar.

Iz 14 plastenika, i sa tri i po dunuma na otvorenom, Slavko dnevno isporuči oko 300 do 400 kilograma jagoda. Glavno tržište su mu Laktaši i pijaca u Gradišci. Ima i kupaca koji mu dođu na kućni prag.

- Volio bih dosta da steknem novih kupaca, koji nisu nakupci, nego dolaze stiktno, direktno. Evo maloprije je bila djevojka i uzela gajbu jagoda  zato što su već kupovali, ne boje se da daju djeci zbog tretiranja – rekao je Zvonar. 

Drugi razlog je cijena.

Prve ovogodišnje lijevčanske jagode su ukusne, slatke, rumene. Ukoliko ih kupujete direktno od proizvođača cijena po kilogramu je oko pet maraka. Međutim, ukoliko dođete do tržnica i marketa, njihova slast mogla bi vam prisjesti.

-  To je takođe razlog zbog koga bih volio da dođu ti kupci. Ja shvatam i njih koji to rade da oni imaju obavezu, plaćaju štand na pijaci, ali bih više volio da dođu, kupe, plate pet maraka, nego devet – istakao je Zvonar. 

Takvu cijenu jagode su držale do prije sedmicu-dvije, ali sa većom ponudom i cijene padaju.

- Sada trenutno su pet maraka po kilogramu, ali očekujemo da će u narednom periodu biti i jeftinije. Za par dana ili tako. Prve jagode nikad nisu skupe, normalna cijena, pogotovo ako su domaće – objasnio je prodavač jagoda Danilo Petrović.

Тагови: