Ministar zdravlja Republike Srpske

Šeranić: Građani Srpske ni u jednom trenutku neće biti ugroženi

  • Извор: СРНА
  • 05.10.2021. 14:59

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je Srni da građani u Republici Srpskoj neće biti ugroženi ni u jednom trenutku kada je u pitanju medicinski kiseonik, te da će direktori zdravstvenih ustanova i resorno ministarstvo učiniti sve da obezbijede kontinuriranu nabavku ovog proizvoda.

Šeranić je istakao da Ministarstvo intenzivno radi na rješavanju problema obezbjeđivanja kontinuirane nabavke medicinskog kiseonika u Republici Srpskoj, podsjećajući da ih je kompanija "Meser" u petak obavijestila o mogućnosti da Srpskoj doznači 60 tona medicinskog kiseonika.

"Međutim, putem naših kontakata, lokalnih i međunarodnih, uspjeli smo da kroz saradnju sa ovom kompanijom, danas dobijemo obavijest i za veće količine kiseonika u cisternama i bocama", rekao je Šeranić.

Šeranić je istakao da je danas održan sastanak ministarske konferencije u oblasti zdravstva, kojim je predsjedavala ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević, a koji je Ministarstvo zdravlja iniciralo prošle sedmice.

"Iznijeli smo prijedlog da se po modelu Srbije napravi rezervna opcija, koja bi omogućila da se snabdijevanje kiseonikom, koji je odgovarajućeg kvaliteta i bezbjedosti, shodno potvrđenim nalazima laboratorije prošle sedmice, obezbijedi za vrijeme od tri mjeseca, kako bi mogli da završimo administrativne procedure vezano za nabavku i dopremanje medicinskog kiseonika kao lijeka u zdravstvene ustanove u Srpskoj uz osiguranu kontrolu kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", rekao je Šeranić.

Nažalost, naveo je Šeranić, Agencija za lijekove nije dala saglasnost po ovom pitanju.

"Od ministarske konferencije zatraženo je da se stručno vijeće Agencije uključi u modele rješavanja ovog problema i u modele rješavanja Pravilnika o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove kojim se definišu određene stvari za koje smatramo da su neustavne", rekao je Šeranić.

Sastanku ministarske konferencije, koji je održan u onlajn formatu, prisustvovali su predstavnici ministarstava zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH, Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta, Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara, te Agencije za lijekove BiH.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм