Drvar

Runićevoj i Broćeti uručene arhijerejske pohvalnice

  • Извор: СРНА
  • 29.08.2021. 08:21

Načelniku opštine Drvar Dušici Runić i delegatu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goranu Broćeti uručene su arhijerejske pohvalnice kao dobrotvorima Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u drvarskom selu Prekaja.

"Pomažemo naše bogomolje u skadu sa našim mogućnostima, jer Crkva je ta koja okuplja i daje snagu da se i ovim teškim vremenima borimo", rekla je u izjavi za Srnu Runićeva.

NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije sinoć je povodom Uspenja Presvete Bogorodice služio praznično večernje bogosluženje u hramu Prekaji, a prethodno je blagoslovio nove ikone na ikonostasu.

Vladika Sergije za Srnu kaže da je dugo godina prisutan u srpskom selu Prekaja, dodavši da je tu dolazio i kao monah iz manastira Rmanj.

"Živim zajedno sa ovim narodom, udišemo isti vazduh i jedemo isti hljeb, koliko god da je on gorak ili sladak. Crkva je ta koja okuplja svoj narod kako bi smo sačuvali dušu, identitet i običaje", rekao je vladika Sergije.

Večernjem bogosluženju prisustvovao je i zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, koji je rodom iz sela Prekaja.

"Treba da se okupljamo u crkvi, ona treba da je u nama 365 dana jer smo samo tako jedinstveni", rekao je Špirić.

On je za Srnu istakao da su srpski povratnici u Livanjskom kantonu lak plijen onima, koji se ne raduju opstanku i ostanku Srba na svojim ognjištima.

"Samo zajedno, uz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), bićemo jači", poručio je Špirić.

U svojoj besjedi vladika se osvrnuo na Praznik Uspenja Presvete Bogorodice i govorio o njenoj ljubavi koju je pokazala prema svijetu i cjelokupnom čovječanstvu, te se, stoga, slavi kao majka, ne samo Gospodnja, već svih ljudi.

Na večernem bogosluženju bili su brojni Drvarčani iz javnog i političkog života, prijatelji iz Republike Srpske i Srbije, kao i načelnici opština Glamoč, Bosansko Grahovo i Istočni Drvar.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм