Саопштење

РУЦЗ: Апелујемо, молимо, упозоравамо грађане да воде рачуна о свему што може изазвати пожар

  • Извор: АТВ
  • 15.07.2024. 18:12

Због повећаног броја пожара у Републици Српској Републичка управа цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ) апелује на све грађане Републике Српске, а посебно на подручју Херцеговине, да не пале ватру на отвореном простору и да повећају надзор над средствима којима рукују како би избјегли појаву пожара и смањили њихов број.

У саопштењу је наведено да метеоролошки услови вишедневне врелине и у Српској стварају услове за лако појављивање пламена. 

"Зато апелујемо, молимо, упозоравамо грађане да воде рачуна о свему што може изазвати пожар и његово ширење. Ватру не палите, а поготово је не остављајте без надзора“, наведено је у саопштењу РУЦЗ.

У саопштењу су додали да Закон о заштити од пожара Републике Српске (члан 18, став 10) као мјеру заштите од пожара забрањује паљење корова и других пољопривредних отпада без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице и налаже предузимање неопходних радњи у циљу спречавања ширења ватре. 

"Такође, овај закон предвиђа санкционисање оних који не поступају у складу са истим (члан 87, став 3). Законом је предвиђена новчана казна од 100 до 1.000 КМ. Моле се грађани да, уколико уоче пожар, одмах о томе обавијесте ватрогасце на број 123 или оперативно-комуникацијски центар цивилне заштите на бесплатни број 121“, закључили су у саопштењу из РУЦЗ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: