Лоша сезона за воћаре

Ракије мање него прошле године

  • Извор: Глас Српске
  • 29.09.2023. 13:04

Због лошег приноса воћа ове године биће и мање ракије, у казанима широм Српске највише ће бити испечено јабуковаче и лозе, док ће шљивовице и виљамовке бити само за сопствене потребе, а негд‌је ни толико.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је да је ово сезона за заборав за воћаре те да ће то осјетити и казанџије, јер ће бити испечено много мање ракије него лани, посебно што су подбациле шљиве.

– Ове године у већем дијелу Српске нема шљива, осим у Мајевици, а тамошњи воћари су доста и извезли, јер је била велика потражња, а квалитет је био добар – рекао је Дојчиновић.

Имамо ракије за европско и свјетско тржиште

Имамо ракије за европско и свјетско тржиште

Ако нема шљиве, биће јабуковаче и лозе, а Дојчиновић истиче да ће јабуке изнијети ову сезону.

– Јабуковача је ракија која је, што је и научно доказано, најчистија и најквалитетнија. Имамо велику понуду индустријских јабука што је спас за овакву сезону, јер сви знају да је град уништио велике воћњаке у Градишки, Козарској Дубици и Лакташима. Ипак плашим се да ће и то бити мало, јер нисмо имали крушака ни шљива – рекао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, виноградари ће имати квалитетно вино и добру ракију.

Loše vijesti za proizvođače i ljubitelje rakije

Loše vijesti za proizvođače i ljubitelje rakije

 – Лозе ће бити можда мало мање него лани, али у виноградима није страшно стање – рекао је Дојчиновић.

Душко Тепић из Козарске Дубице бави се производњом јабука, а како истиче, ово је била једна од најтежих године за воћаре.

Све је почело са прољећним мразевима и кишом, а касније је лед у више наврата уништио већину сорти.

– Само су јабуке успјеле да преживе недаће. Додуше и код ове воћке приноси су мањи од очекиваних, али сигурно је да ће ракија бити доброг квалитета – рекао је Тепић.

Amerikanac probao rakiju, a onda je počeo da mijenja boje

Amerikanac probao rakiju, a onda je počeo da mijenja boje

Са произвођачима домаћих ракија јуче је разговарао помоћник министра пољопривреде Горан Бурсаћ који је истакао да је производња дестилата и воћних ракија у Српској веома значајна и износи 1,2 милиона литара годишње, од чега се око двије трећине односи на производњу воћних ракија, а остатак на производњу чистог медицинског алкохола.

Бурсаћ је навео да је производња ракија у Српској у експанзији, да ракија постаје препознатљив бренд ових простора и да је све више квалитетних произвођача, пише Глас Српске.

За фалсификовање новца 18 мјесеци затвора

За фалсификовање новца 18 мјесеци затвора

– Већ имамо 94 регистроване дестилерије у Српској, од чега су двије велике индустрије које производе више од 100.000 литара годишње, шест индустрија које производе између 10.000 и 100.000 литара, а остало су такозване занатске дестилерије – рекао је Бурсаћ.

Берба

Драгоја Дојчиновић наглашава да у воћњацима увелико траје берба, а сада су на реду јабуке ајдаред.

– Сваке године је све теже наћи доброг радника, поготово произвођачима који ангажују стотине сезонаца. Најмање је домаћег становништва, а највише радника из Турске – рекао је Дојчиновић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: