Teslić

Prvi turisti u Rastuškoj pećini poslije 10 godina

  • Извор: АТВ
  • 15.05.2022. 19:36

Deset godina je bila pod ključem. Sada je, konačno, otvorila svoja vrata. U Rastušku pećinu prvi turisti već su stigli. Oživjela je sa njima i životopisna istočna strana Hrnjinog brda, na 17 kilometara od Teslića, u selu Rastuša. Turisti nasmijani i oduševljeni.

Priča je to koju su istraživali i arheolozi. Oni iz Kembridža pronašli su čak ostatke pećinskog lava i nosoroga. Nesvakidašnje je za ovo područje, ali to nije sve na šta Rastuška ljepotica može biti ponosna. 

Šare u obliku tigrove kože je ono što je karakteristično za pećinu u Rastuši. Ovakvim šarama mogu se pohvaliti još samo dvije pećine u Evropi. 

A sve to i još mnogo drugih zanimljivih detalja turistima u Rastuši pojašnjava vodič. I to je ono što posjetu pećini sada čini još uzbudljivijom. 

"Istraživanjem je pronađeno da su bili praljudi starosti do 20.000 godina. Otkrivena su dva ognjišta na kojem je vatra gorjela na jednom 400, na drugom 150 godina", kaže Damjan Savković, vodič u Rastuškoj pećini.

"Za sada smo uspjeli organizovati da to radi pet dana u sedmici sa stalnim radnim vremenom od 12 do 19 časova. Radni dani su utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja", kaže Danijel Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Teslić. 

Značajno je to i za cjelokupnu turističku ponudu Srpske, poručuju iz resornog ministarstva. Kažu, sada je najvažnije informisati i animirati turiste. 

"Veliki je značaj da svaki naš turistički biser širom Srpske stavimo u puni kapacitet. Podrška će sigurno biti i u narednom periodu", kaže Dalibor Panić, pomoćnik ministra trovine i turizma Republike Srpske-

O svakom detalju lokalna turistička organizacija povela je računa. Iz pećine, turisti sada mogu i sa suvenirima. Na raspolaganju su im i oko 350 metara uređenih i osvijetljenih staza u unutrašnjosti pećine. Najavili su i dodatna ulaganja u infrastrukturu.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.