Иако је тек на зачетку, први пут је у БиХ, и то на фарми магараца "Мали фармер" у Завидовићима, почео процес лиофилизације, односно сушења и извлачења влаге из магарећег млијека, а које се након вишесатног процеса у облику праха пакује у капсуле.
Како је за "Независне новине" испричао Ален Јусуповић, власник ове фарме, ова идеја се родила јер им је годинама највећи проблем био како транспортовати свјеже магареће млијеко до купца.
"Ми 12 година транспортујемо то млијеко, али у том процесу мора да буде апсолутно хладни режим, током којег се превози у преносивим фрижидерима унутар БиХ, што није толики проблем и већ смо се навикли на тај начин, а и купци су задовољни. Међутим, проблем настаје кад дођу људи из дијаспоре који желе да, на примјер, литар магарећег млијека понесу у Данску, а с обзиром на то да требају путовати више од 20 сати, тада имају проблем да га транспортују, јер је хладни режим тешко осигурати ако немате константан извор напајања. Чули смо за процес лиофилизације, и тако смо дошли на идеју да кренемо с тим, узевши у обзир да је то потпуно природан процес и да нема апсолутно никакве хемије", прича Јусуповић.
Појашњава да је то, у ствари, само извлачење влаге, те сушење магарећег млијека и замрзавање.
"Технологија је скупа, а органска твар задржава сва нутритивна својства, тако да је потпуно идентично ако користите лиофилизирано или свјеже магареће млијеко, што је нама јако битно. У неком догледном времену, гледаћемо како да добијемо лиценце за извоз. То је још на дугом штапу, прича је тек у зачетку, али видјећемо шта нам доноси будућност", казао је Јусуповић.
Према његовим ријечима, они од 84 магарца дневно произведу свега пар литара млијека.
"Тек смо на почетку, и завршен је први процес производње, но морамо још пар пута исто урадити како бисмо заиста направили стандард. Рачунали смо да је сухе твари око 10 одсто, али изгледа да је чак и мање. То значи да од једног литра магарећег млијека можете добити од 80 до 100 грама лиофилизираног млијека. То ће нама бити мјера, а правићемо их тако да капсуле задовоље потребе једне литре магарећег млијека, као нека основна терапија, тако да би купци и кроз капсуле имали исте терапије као код свјежег магарећег млијека", истакао је Јусуповић.
Додаје да литар магарећег млијека кошта 150 КМ, и то од љета 2022. године, а прије тога су 10 година држали цијену од 100 КМ, но, како каже, били су приморани да је подигну због свих поскупљења.
"И цијена капсула ће бити иста или мало виша, с обзиром на то да је технологија скупа. Дуго траје процес производње, а један турнус, током којег можемо произвести до килограм-два праха, траје од 30 до 48 сати", појаснио је он.
Но, поручује да је то и за њих још увијек непознаница, те да је све још увијек на нивоу спекулација.
Истиче да се доста распитивао о лиофилизацији, те је искористио и струку, науку, а контактирао је и произвођаче.
"Ово је сложен процес, који се у свијету користи од шездесетих година. Мислим да нам је Италија најближа земља у којој се користи тај процес производње, а то сам и видио код њих", закључио је Јусуповић.