Регистровано 112 случајева

Проглашена епидемија морбила у Брчком

  • Извор: СРНА
  • 29.05.2024. 17:56

У Брчко дистрикту данас је проглашена епидемија морбила, након што је од почетка године до сада регистровано 112 случајева ове заразне болести.

Шеф владиног Одјељења за здравство и остале услуге Асмир Мујановић рекао је да је, након свеобухватне анализе, донио одлуку о проглашењу епидемије.

Љекар из Пододјељења за јавно здравство Брчко дистрикта Јасмина Чехић Љаљић навела је да је 28 обољелих у доби до двије године, 27 до пет, а 52 до 18 година, те петоро обољелих који су старији од 18 година.

До сада није било смртних исхода, а 24 обољела су хоспитализована.

Љаљићева је напоменула да је најефикаснија превентивна мјера вакцинација против морбила, те да је обухват вакцинације у 2023. години износио 52 одсто, подсјећајући да се ефекат колективног имунитета постиже са 95 одсто вакцинисаних.

- Од укупног броја обољелих чак 92 пацијента нису вакцинисана, четворо је потпуно вакцинисано, а 16 их је примило непотпуне вакцине - прецизирала је Љаљићева.

Шеф Хигијенско-епидемиолошке службе брчанског Дома здравља епидемиолог Адријана Гргић саопштила је да је због новонастале ситуације од данас у Дјечијем диспанзеру вакцинација ММР вакцинама проширена и на другу смјену и да располажу са довољним бројем доза ове тровалентне вакцине.

Она је позвала све родитеље који су пропустили вакцинисање дјеце или су непотпуно вакцинисана, а уколико су тренутно здрава, да их доведу на вакцинацију.

- Први симптоми инфекције морбилама су висока температура, цурење из носа, црвенило очију, осип с унутрашње стране образа, а седмог до осмог дана од симптома јавља се осип по тијелу који почиње у предјелу главе, те се шири према тијелу и траје пет до седам дана, након чега наступа перутање коже - подсјетила је Гргићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: