Божићна чесница је неизоставни дио божићних празника и према народним обичајима обавезно треба да се нађе на трпези. Без обзира на разлике у обичајима и припреми, чесница за Божић јесте једна од традиција која радосно спаја и окупља укућане око стола.
У зависности од краја у ком се прави, домаћице у чесницу стављају дрвце, гранчицу дрена, пасуљ, жито, језгро ораха, гранчицу бадњака, новчић...
Рецепт који вам доносимо веома је једноставан, а овакву чесницу су спремале наше баке.
Састојци:
600 грама брашна
1 коцка свјежег квасца
300 мл млијека
1 јаје
1 жуманце
100 мл уља
со
½ кашичице шећера
Припрема:
Квасац растопите у мало топлог млијека, па додајте шећер и оставите га 30 минута да се активира.
Када је активиран, додајте једно умућено јаје, со и уље.
Затим постепено сипајте брашно, уз долијевање преосталог млијека.
Мијесите док не добијете глатко тијесто.
Тијесто прекријте чистом крпом и оставите га да нарасте.
На радну површину поспите брашно, па премастите тијесто и обликујте га у облик погаче.
Жуманце и мало млијека умутите, па премажите погачу и украсите је по укусу.
У подмазан плех ставите тијесто, па га пеците у загријаној рерни на 200 степени 10 минута, а онда смањите температуру на 170 степени и пеците док не добије лијепу, златасту боју.