Приједорчанка

Приједорчанка Маја завршила мастер студије у Марибору па се вратила у Српску

  • Извор: РТРС
  • 14.04.2024. 13:43

Тридесетогодишња Приједорчанка Маја Крећа, након завршених мастер студија биологије и екологије у Марибору, вратила се и запослила у Новом Граду.

Каже да Словенија нуди много више шанси, али ипак је одлучила да дође у Републику Српску и ту настави да гради каријеру.

Љубав према природи усмјерила је њен професионални пут. Маја Крећа након завршених основних студија на бањалучком Природно-математичком факултету нашла се пред одлуком да ли остати или отићи? Школовање је наставила у Словенији.

"Напоменула бих да сам отишла у периоду короне, значи прве двије седмице мог студија су биле уживо, наредна година је била онлајн. То је био један изазован период с обзиром да сам отишла да живим у нову државу - нови језик, нови народ, нова култура“, рекла је Маја.

Трогодишњи живот у Словенији донио јој је многа искуства, пријатеље, лијепе успомене. Међутим, након завршених мастер студија и неуспјеле "потраге" за послом у струци, увјерила се да и у европским земљама није тако "идилично" као што многи мисле. Одлучила се за повратак у родни град.

"Након те три проведене године у Словенији, ипак нисмо били толико сигурни да желимо да останемо тамо, вукао нас је осјећај да желимо да се вратимо нашој кући и у наш град, Приједор, и да ту наставимо свој даљи живот“, каже Маја.

Одлуку да се врати у родни град и ту пренесе своја стечена знања и допринесе својој заједници, није донијела "преко ноћи".

"Живот у Словенији је био дефинитивно лијепо искуство, али ето наша одлука је ипак била да се вратимо у Приједор. Да своје стечено знање и искуство подијелим међу својим људима и да допринесем својој заједници и да кажем побољшању нашег живота овдје“, додала је Маја.

Маја Крећа је од почетка ове године запослена у новоградском Еколошком удружењу "Грин тим" као пројектни менаџер. Поручила је свим младим људима да се едукују, путују, стичу нова искуства и кроз тај процес покушају пронаћи свој животни пут.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.