Прича о Првом мају – од протеста и радничких права до уранка

  • Извор: РТС
  • 01.05.2024. 08:54

У знак сјећања на дан када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно вријеме, обиљежава се Међународни празник рада – Први мај. Код нас се традиционално у зору излази на првомајски уранак у природу, а синдикати организују протесте. Широм свијета организују се и параде. Међународни празник рада је у Србији државни празник, а нерадни су 1. и 2. мај.

Празник рада обележава се 1. маја, на дан када су радници у Чикагу 1886. штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно вријеме. Трећег маја дошло је до сукоба радника који су били чланови синдиката са штрајкбрехерима. У сукобе се умијешала полиција, а четири припадника синдиката су убијена.

Наредног дана на Тргу Хејмаркет анархисти су организовали демонстрације. Особа чији идентитет није утврђен бацила је бомбу којом је убијено седам, а рањено 67 полицајаца. Осам анархиста је ухапшено, оптужено за убиство и осуђено на смрт, иако њихова кривица није утврђена. 

Дан Јудине издаје Христа

Дан Јудине издаје Христа

На првом конгресу Друге интернационале 1889. одлучено је да се наредне године одржи велика манифестација којом ће се прославити 1. мај, у знак сјећања на аферу "Хејмаркет" у Чикагу, али и као вид борбе за радничка права.

Други конгрес Радничке интернационале је одлучио да се од 1890. године, 1. маја широм свијета одржавају манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе, што је до краја 19. и почетком 20. вијека добило масовне размјере.

Шта је ово експлодирали изнад Украјине? Мистериозна свјетлост обасјала пола земље

Шта је ово експлодирали изнад Украјине? Мистериозна свјетлост обасјала пола земље

У многим европским земљама и америчким градовима 1890. године радници су изашли на улице тражећи, као и у Чикагу, осмочасовно радно вријеме. У Њемачкој је дошло и до нереда када се у протесте умијешала полиција, а у многим градовима демонстрације су одржане упркос пријетњама власти да ће полиција растјерати учеснике.

Празник рада у Србији – од забрана до уранака

Обиљежавање Празника рада у Србији прешло је дуг пут – од забране одржавања којој су пркосили радници протестним шетњама, бојкотом рада и зборовима, преко првомајских уранака до обавезе коју је увео Јосип Броз Тито 1945. године. Слављење тог празника представљало је борбу не само за радничка, већ и за политичка права и слободе.

У Службеном листу Демократске Федеративне Југославије 24. априла 1945. године објављена је Уредба о проглашењу Првог маја државним празником, коју је потписао Јосип Броз Тито:

"Први мај проглашава се државним празником. У државним надлештвима, државним и приватним установама и предузећима тога дана неће се радити. Првог маја све радње морају бити затворене."

Језиви снимци са мјеста несреће: Урушио се ауто-пут, погинуло најмање 19 људи

Језиви снимци са мјеста несреће: Урушио се ауто-пут, погинуло најмање 19 људи

Обиљежавање празника у Србији је почело раније – 1893. године. Тада су се у осам часова радници окупили у "Радничкој касини" у Македонској улици, носећи црвене траке на којима је писало "Пролетери свих земаља уједините се!"

Из године у годину покрет је растао, на прославама се појављивало све више људи, а међу представницима социјалистичког покрета, између осталих, били су Васа Пелагић и Димитрије Туцовић. Почетак 20. вијека је обиљежила забрана кретања поворки у одређеним дијеловима града, док је црвена боја постала симбол покрета.

(РТС)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: