Мркоњић Град

Прича о игуманији Стефанији: Велика част служити у Манастиру Медна

  • Извор: АТВ
  • 10.05.2024. 12:22

Игуманија Стефанија са само 20 година посветила је живот Христу. Још као дијете, осјећала је Божију љубав - знала је какав живот жели да живи. Рођена у Никшићу, граду Светог Василија, свјетлост православне вјере призивала ју је од малих ногу.

Након Грчке, Игуманију пут води у манастир Ћелије. Један сан, био је кључан за ту одлуку.

Посебно мјесто у њеном срцу има Италија. Тачније, сунчана Калабрија. Петнаест година сама је обнављала тамошњи хиљаду година стар грчко-православни манастир васељенске патријаршије. Јужна Италија некада је била Велика Грчка, земља отаца, мученика, имала је и више од 43 хиљаде манастира. 

Није било лако, признаје Игуманија - становници је годинама нису хтјели поздравити, а данас је почасни гост овог мјеста. Кроз осмијех прича, када је стигла у Италију једино што је знала рећи је "ћао“. Међутим, то је није спријечило да послуша вољу Божију и шири православну вјеру.

Велика јој је част служити у Манастиру Медна у Мркоњић граду. Он почива на моштима Светог Серафима игумана, Авакума и Мардарија. За ископавање и откривање моштију тројице монаха заслужна је Петра Топић, којој су се још као седмогодишњој дјевојчици, први пут указали у сну. Према њеним визијама дошли су из Петро-павловог манастира код Требиња, а послије су мученички погубљени. Манастир је познат по разним чудима и исцјељењима.

Вјера, љубав, мир и живот у Христу - чувар манастира Медна својим дјелима служи као прави примјер свих ових вриједности. Јер заиста, како и сама каже, уколико љубимо и волимо ближње своје, Бог већ живи у нама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм