Bijeljina

Predložena revitalizacija "Banje Dvorovi"

  • Извор: АТВ
  • 08.06.2022. 18:56

Vratiti „Banju Dvorove“ na zasluženo mjesto, staviti je u funkciju, prijedlog je mjera za spas banje, koji je usvojen na tematskoj sjednici Skupštine grada. Na sjednici koja je sazvana na inicijativu „Koalicije dogovor za Bijeljinu“, usvojeno je šest tačaka za revitalizaciju ovog kompleksa. Svjesni smo činjenice da grad nema sredstva, pa je potrebno naći druge izvore finansiranja, kaše predsjednik Skupštine.

"U prethodnih 30 godina nije bilo značajnijih ulaganja u Banju Dvorove, uglavnom je i sama infrastruktura tamo ostala onakva kakva je i napravljena tako da u tom smislu pokazalo se i to što je i zaključeno. Zato smatramo da je potrebno u što kraćem vremenskom roku što hitnije reagovati", rekao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada.

Da bi se banja pokrenula sa mrtve tačke potrebno je najmanje 20 miliona KM, kaže direktor banje. U aktivnosti oko obnove banje mora se krenuti odmah.

"Ja ne sumnjam u ta obećanja koja je Vlada RS nama obećala. Bilo je razgovora i sa predsjednikom Vlade i sa predsjednikom RS, bilo je razgovora sa ministrom finansija RS bilo je razgovora sa članom Predsjeništva BiH, tako da zaista uz sve te korektne pregovore bez previše politizacije mislim da možemo „Banju Dvorove“ staviti na jedne zdravije noge", rekao je Milorad Zekić, direktor JU „Banja Dvorovi“.

Gradonačelnik Bijeljine ne smatra današnje odluke bitnim. Kaže da banji prije svega treba revizija poslovanja te sprovesti i referendum građana da oni odluče o sudbini banje, vidjeti koliko grad može izdvojiti iz budžeta za banju, ali i pregovarati sa Vladom.

"Mi ostajemo posvećeni svim onim prethodnim razgovorima koje smo vodili i sa Vladom RS, konkretno u dva navrata sa premijerom Vlade RS sa gospodinom Viškovićem i takođe sa resornim ministrom trgovine i turizma", rekao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Skupština između ostalog traži od gradonačelnika i resornih odjeljenja Gradske uprave da u roku od 15 dana završe procjenu vrijednosti kapitala i imovine Banje "Dvorovi". Ono što je već poznato jesu dogovi banje prema Poreskoj upravi, koji sa kamatama premašuju milion maraka. 

Тагови: