Недим Сладић

Познати метеоролог упозорио: Пред нама је драматична ноћ

  • Извор: Аваз
  • 09.10.2024. 00:08

Још једна драматична ноћ је пред становницима поплављених подручја БиХ, након што прогнозе најављују нови талас обилних падавина.

Федерална управа цивилне заштите вечерас је издала наредбу о хитној евакуацији становника угрожених подручја, а о најновијим подацима са радара говори метеоролог Недим Сладић, који подржава одлуку ФУЦЗ-а.

"Стижу доста обилне падавине и већ је готово консензус такав да су оне чак и потцијењене. Како могу видјети у задња два-три сата у дијелу Хрватске пало је више кише него што је то било симулирано. Зато је заиста вријеме да се предузму овако драстичне мјере и да се превенира било каква нова трагедија, јер је и земљиште на угроженим подручјима покренуто и свака нова капљица може направити проблем", казао је Сладић.

Падавине са запада и југозапада у БиХ стижу иза поноћи, а на удару ће се наћи и угрожени градови Херцеговине.

"У наредним сатима морамо бити спремни на врло обилне падавине које ће захватити већи дио Херцеговине. Генерално, Коњиц, Јабланица, то су та подручја која су опет осјетљива и како сада ствари стоје ту ће највише падавина и пасти заједно с овим дијелом источне Херцеговине - Билећа, Требиње и Гацко. Изазовна је ноћ пред нама, али надамо се без проблема, бар не у оном обиму какав смо имали у петак када смо се пробудили. Престанак падавина и постепено разведравање очекујемо сутра до средине дана", појашњава Сладић.

У петак нас очекује нови талас влаге који долази са сјеверозапада у склопу фронте која је везана за вантропску олују Кирк, додаје Сладић.

Тада би обилних падавина могло бити више у централним, источним и сјевероисточним подручјима Босне.

Пратите нас и путем Вибера