Недељко Тодоровић

Познати метеоролог открио какво нас вријеме очекује у марту

  • Извор: Агенције
  • 20.02.2024. 15:14

Након краткорочног захлађења, у петак нас поново чека 20 степени, а према најновијој прогнози метеоролога Недељка Тодоровића оваквих временских осцилација биће и током наредних година.

"Ако узмемо за Србију и Београд, досадашњу средњу мјесечну температуру, најтоплији фебруар је био 1966. године, а просјечна температура тада је била 9,2 степена. Досадашњи дио фебруара, и ово што чекамо до краја, имаћемо нови рекорд по средњој температури. Посљедица је то што је било мало мраза. Мало је било и снијега ове године и када се све сабере, а фебруар је ове године био топао, са рекордним средњим температурним вриједностима", каже Тодоровић.

Додаје и да се људски организам навикава на велике разлике у температури.


Може мислима да помиче неке ствари: Маск успјешно уградио човјеку чип у мозак

Може мислима да помиче неке ствари: Маск успјешно уградио човјеку чип у мозак

"Имате и дневни распон по 15, 20 степени, посебно у прољећним данима. У марту и априлу постоји и та већа амплитуда у разлици, али организам се навикава и на то, нема потребе да брину грађани. Гледајући на свијет, Србија је ушушкана и нема толико екстремних временских догађаја. Ми смо ове зиме имали благу варијанту зиме, децембар је био екстремно топао са натпросјечном температуром. Мислим да ћемо да достигнемо и неки рекорд по температури за цијелу зиму", рекао је Тодоровић за "Прва ТВ".

Објаснио је и да се сњежни покривач на Копаонику ове године углавном држао на око 25 центиметара, а таман кад се очекивало да се повећа, висока температура је то преполовила.

"Мучиће се постојећи снијег да се одржи. На Златибору нема снијега у дијелу гдје су хотели. Наредних 10 дана остајемо у топлој варијанти времена, максималне температуре биће изнад просјека. У Београду неће бити ни јутарњег мраза, биће по мало кише. Фебруар је скроман по количини падавина. Највјероватније је да ће у марту да крене топло вријеме", каже он.


Жену и дјецу тукао, брата полио бензином, а стрица покушао убити сјекиром

Жену и дјецу тукао, брата полио бензином, а стрица покушао убити сјекиром

Према његовим прогнозама, нема назнака већих климатских промјена.

"У наредним мјесецима може да се деси нека епизода киша, али нико живи не зна то са сигурношћу. Претходне двије зиме највиши сњежни покривач био је почетком априла, што је занимљиво. Ове промјењиве епизодице су нормалне, нема назнака неким већим климатским промјенама", објаснио је метеоролог Тодоровић.

Пратите нас и путем Вибера