Popaljeno 55 sela

Pomen stradalim u Trnovu i Rogoju

  • 30.07.2018. 19:33

Trnovo je druga opština po broju stradalih Srba u proteklom ratu. Na pravoslavni praznik Ognjenu Mariju ¨92.godine muslimanske i hrvatske vojne formacije popalile su 55 sela i pobili sve što su u Trnovu i okolini našli. Ni žene ni djeca nisu bili pošteđeni.

“ Ko je kriv za malog Miluna koji je ubijen od 18 mjeseci, za staricu od 95 godina? Kome su ti ljudi smetali? Na današnji dan su bile najkrvavije borbe”, rekao je Goran Timotija, predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnova.

Pomen stradalim služen je u obnovljenoj crkvi Sv. Đorđa. Na današnji dan crkva je spaljena, a svirepo je ubijen njen starješina Nedeljko Popović.

 “ Izveli su sveštenika i ubili ga, da bi Jova Eleza odveo taj isti ubica. Jova Eleza i Klepić Nenada izveo je i odveo da ga sahrane navodno. Jovo mi je pričao da je taj Merin Bratić rekao kopajte sada popu raku, a kasnije ćete sebi“, kazao je Rade Ivanović.

Srbi su iz Trnova spas tražili u Kalinoviku, ali spas su našli samo oni koji su uspjeli preći Rogoj. Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, koji je tada teško ranjen, posljednji je izašao iz Trnova.

 “ Zadnji sam živi svjedok koji je prešao preko Rogoja, sve što je išlo preko Rogoja iza mene je na žalost pobijeno“, kazao je Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo.

 “ Ovo danas što nam se dešava je nevidljivi rat kada se zločinci predstavljau kao žrtve, a žrtve pokušava preobraziti u dželate“, rekla je Mileva Komlenović, načelnik opštine Kalinovik.

Armija BiH nije imala milosti ni prema zarobljenicima Vojske RS. Slavojka Dragović svjedoči u kakvom stanju je našla tjelo sina Prvoslava.

 “Ovdje je poginuo na Rogoju na današnji dan. Mučili su ga, udavili su ga, nikad niko odgovarao nije, a ne koristi, pričala ili ne pričala“, izjavila je Slavojka Dragović, majka poginulog borca VRS.

Pred sudom BiH vodi se postupak protiv Eda Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze. Na ovaj sudski proces čekalo se dvije decenije.

Poruka koja je danas poslata sa granice dvije opštine, Trnova i Kalinovika, da istina makar i poslije četvrt vijeka mora izaći na vidjelo, i da će na tome ove dvije opštine istrajati.

Тагови: