Образовање

Почео јунски уписни рок у средње школе

  • Извор: СРНА
  • 17.06.2024. 09:46

У Републици Српској данас је почео јунски уписни рок у средње школе који ће трајати до 28. јуна, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Српске.

Предвиђен је упис 10.197 ученика у 458 одјељења, и то 2.256 ученика, односно 22 одсто за занимања трећег степена сложености и 7.941 или 78 одсто ученика за занимања четвртог степена сложености, од којих 1.628 у гимназије (16 одсто).

Пријем докумената за упис ученика који имају 60 и више бодова у средње четворогодишње школе почео је данас, завршава се у уторак, 18. јуна, док се резултати уписа објављују у четвртак, 20. јуна, до 10.00 часова на огласној табли школе.

Страшне вијести за Србију пред наставак Европског првенства

Страшне вијести за Србију пред наставак Европског првенства

Пријем докумената за упис ученика са мање од 60 бодова у средње четворогодишње и трогодишње школе почеће у понедјељак, 24. јуна, а завршиће у сриједу, 26. јуна.

У ресорном министарству су појаснили да право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа.

"Лица која се уписују у школе за ученике са сметњама у развоју могу имати другу добну границу за упис у први разред, а највише до навршене 21 године", истакли су из Министарства.

Приликом уписа кандидати се могу пријавити у највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама.

Кандидатима се бодују резултати у успјеху у оба занимања, смјера или одсјека.

Бубић до детаља објаснио: Једино достојанствено рјешење јесте одустанак Тужилаштва од оптужнице

Бубић до детаља објаснио: Једино достојанствено рјешење јесте одустанак Тужилаштва од оптужнице

У Министарству су нагласили да се редослијед кандидата утврђује према укупном броју бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе, те резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Јулски уписни рок трајаће од 1. до 12. јула. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.