Семберија

Почеле припреме за јесењу сјетву

  • Извор: АТВ
  • 09.10.2024. 19:06

Семберски пољопривредници ужурбано се спремају за јесењу сјетву. И ову ће обиљежити високе цијене репроматеријала и пшенице, али да сију морају.

"Репропматеријали су скупи, пшеница исто да не понављам сви ми морамо ући поново у сјетву па ћемо да видимо шта ће да буде и како ћемо да прођемо", каже Војин Петровић, Доња Чађавица

"Под пшеницом сам повећао и ове године, узео сам баш јуче два хектара у аренду. То нас доста кошта, арендија је скупа, али ја морам да узмем, ја морам стоку да исхраним, ја ту има 30 грла", каже Миодраг Николић Амајлије.

Услови земљишта са почетак сјетве су оптимални. Неки ће повећати сијање уљане репице, а смањити осталих култура. Очекују и додатну помоћ како би донијели коначну одлуку шта да сију, кажу у Удружењу пољопривредних произвођача.

"Јесења сјетва треба да крене, бар што се тиче Бијељине пало довољно кише, неће бити неких проблема што се тиче саме припреме земљиште, и остало је то да Министарство да каже људима да тачно знају да ли има тај подстицај од 500 КМ јер овако људи већ размишљају да ли да сију меркантилну пшеницу, што и сами знате да није добро", каже Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача Семберије.

На прагу јесење сјетве исплата подстицаја итекако ће добро доћи за набавку репроматеријала, сјемена и свега што је потребно, каже министар Минић.

"Мислим да је ово једна велика ствар јер је исплата пред јесењу сјетву, да имамо добре улазне параметре пред јесењу сјетву, да смо из буџета за 2024. годину исплатили преко 30 милиона, што значи да оно о чему причамо иде, а то је континуитет исплате Владе РС, конкретно министарства на чијем сам челу, Агенције за аграрна плаћања иде у динамици која је обећана нашим пољопривредним произвођачима", каже Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске посредством Агенције за аграрна плаћања исплатило је јуче  2.104.954 КМ и то за мјеру регресираног дизел горива за 2023. годину. Наведеном исплатом измирена су сва дуговања по основу Аграрног буџета из 2023. године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Велике битке Другог свјетског рата

    'Велике битке Другог свјетског рата

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)