Kozarska Dubica 

Počela izgradnja treće faze vodovodnog sistema "Komlenac"

  • 22.08.2018. 16:28

Izgradnjom rezervoara kapaciteta 500 metara kubnih u naselju Hadžibair u Kozarskoj Dubici, počeli su radovi u okviru treće faze vodovodnog sistema "Komlenac", vrijedni 2,5 miliona KM.

"Treća faza obuhvata snabdijevanje vodom naselja Hadžibair i okolnih sela, dok se drugi dio treće faze odnosi na snabdijevanje vodom knežičkog područja sa izgradnjom prelivnih bazena na Begovim poljima i Vranovcu", rekao je novinarima poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac. 

On je naveo da dio radova na Hadžibairu košta oko 750 hiljada KM, te istakao značaj ovog projekta jer to gradsko naselje nije bilo priključeno na gradski vodovod. 

"O tome se priča već 15-20 godina, građani su upućivali zahtjeve i sad konačno možemo reći da će ovaj problem biti riješen", dodao je Banjac. 

Načelnik opštine Radenko Reljić rekao je da se nakon duže pauze konačno nastavlja sa trećom fazom izgradnje vodovoda u Kozarskoj Dubici, u kojoj je predviđeno da se riješi problem snabdijevanja građana na području Hadžibaira. 

On je precizirao da je za nastavak ove faze opština obezbijedila milion KM, a 1,4 miliona KM Republika Srpska iz svog budžeta. 

"Ukupna dužina cjevovoda koji će ovdje biti postavljen je oko 30 kilometara, što je velika investicija. Cijevi stižu u četvrtak i sljedeće sedmice biće njihovo polaganje", najavio je Reljić. 

Direktor preduzeća "Vodovod" u Kozarskoj Dubici Željko Dragičević podsjetio je da je prva faza velikog projekta izgradnje izvorišta "Komlenac" završena 2015. godine, a koštala je 4.150.000 KM. 

"Krajem prošle godine okončana je druga faza koja se odnosila na rekonstrukciju i modernizaciju gradske vodovodne mreže koja je bila dotrajala i stvarala je velike gubitke", objasnio je Dragičević i dodao da će treća faza biti realizovana u četiri dijela. 

Nakon završetka radova u naselju Hadžibair, na gradski vodovod biće priključeno novih 200 domaćinstava, a zatim će se raditi na prostoru Suvaje i Komlenca, gdje će vodu dobiti novih stotinjak korisnika. 

Na kraju treće faze izgradnje sistema vodosnabdijevanja "Komlenac" biće priključeno i više od 500 domaćinstava sa područja Međuvođa i Knežice. 

Izvođač radova u trećoj fazi projekta je preduzeće "Eko-Euro tim" iz Krupe na Vrbasu, podizvođač je preduzeće "Šumil" iz Kozarske Dubica, a rok za izvođenje radova 18 mjeseci.