"Србија и Српска заједно"

Александар Шапић отворио бициклистичку трку "Београд-Бањалука"

  • Извор: СРНА
  • 18.04.2024. 13:43

На Тргу Републике у Београду данас је стартовала 18. међународна бициклистичка трка "Београд-Бањалука", коју је свечано отворио градоначелник Александар Шапић.

Свечаном отварању трке, у којој је у данашњој етапи 175 такмичара из 40 земаља из Београда кренуло пут Бијељине без задржавања на граничном прелазу Павловића мост, присуствовали су и амбасадор БиХ у Београду Александар Врањеш, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и директор трке Владимир Куваља.

Старту такмичења претходило је интонирање химни Србије и Српске, а Шапић је поздравио учеснике и пожелио им много успјеха, истичући да је ова манифестација много више од бициклистичке трке.

- Трка је симбол спајања нашег српског народа у Србији и Републици Српској. Најважније је да ова трка спаја две земље у којима живи исти народ. Такмичари пролазе границу која током ове трке не постоји и која за нас суштински и не постоји - рекао је Шапић.

Он је нагласио да у Србији и Републици Српској живи исти народ, због чега једни другима морају да помажу и да се чувају, нарочито у моменту у којем се налазе.

- Ако данас не покажемо јединство, поставља се питање кад ћемо га показати. Важно је да све прође у лијепој атмосфери, да побиједи најбољи и да наставимо да његујемо ову традицију, која је изузетно важна - рекао је Шапић.

Амбасадор Врањеш оцијенио је да је ово значајна манифестација, која повезује Београд и Бањалуку, али не само у спортском, него и у националном смислу.

- Ово је доказ да када је ријеч о спорту, култури и свим другим неполитичким сферама нема разлике између Србије и Републике Српске. Ријеч је о једном народу, који живи са обје стране Дрине и који се једнако идентификује са свим симболима - нагласио је Врањеш.

Према његовим ријечима, ова трка је један од спортских догађаја који на бази симбола показује да су Срби повезани и да, без обзира на тренутну ситуацију, граница у главама српског становништва у суштини не постоји.

Врањеш је указао да су ова трка и сви догађаји који се данас одржавају у Републици Српској или су са њом повезани на истим таласним дужинама, једнако као и људи који ће данас у 18.00 часова да изађу на Трг Крајине да пошаљу поруку о јединству српског народа и о снази Републике Српске и Србије и да покажу да међу Србима нема никаквих разлика.

- Сви они који покушавају да међу нама направе разлике, треба да знају да су њихови покушаји унапријед осуђени на пропаст - рекао је Врањеш уочи трке.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је оцијенио да трка поред спортског аспекта на најбољи начин промовише Републику Српску и Србију и њихове туристичке и привредне потенцијале, културу и традицију.

"Скупштина да тражи повлачење Лагумџије из УН"

 - Трка се не зауставља на граници и то нам јасно показује да у спорту, култури и науци Република Српска и Србија могу да сарађују, а да нам не сметају ни гранични прелази, нити било шта друго - рекао је Цицовић за Срну.

Директор трке Владимир Куваља је објаснио да се симболика трке "Београд-Бањалука" огледа у спајању Републике Српске и Србије кроз спорт и рушење граница.

- Данашњом етапом ми ћемо показати да је Република Српска пријатељска земља за све који је поштују. Ми данас из Београда шаљемо поруку подршке и Републици Српској и предсједнику Милораду Додику, који се бори за наша права - рекао је Куваља, који се нада добрим резултатима екипе Републике Српске и њених такмичара.

Учесници трке окупљени у 25 екипа, након данашње етапе од Београда до Бијељине такмичење ће наставити сутра дионицом од Зворника до Власенице, а прекосутра од Вишеграда до Јахорине.

Трка се завршава у недјељу, 21. априла, етапом од Добоја до Бањалуке.

Међународну бициклистичку трку "Београд-Бањалука" организују бициклистички савези Републике Српске и Србије у сарадњи са Бициклистичким клубом БСК из Бањалуке.

Одржавање трке, чији је овогодишњи слоган "Србија и Српска заједно" подржали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, Министарство омладине и спорта Србије, као и Представништво Републике Српске у Србији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.