СПЦ

Патријарх Порфирије: Славећи Видовдан славимо неодустајање од себе

  • Извор: СРНА
  • 28.06.2024. 14:10

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је да је косовски завјет опредјељење за светост и светињу живота, која се темељи на вјери у Христа.

Патријарх Порфирије служио је данас литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару, поводом славе крипте - Видовдана.

Он је у бесједи поручио да српски народ славећи Видовдан слави истинску и праву побједу, православну вјеру и моли се за браћу и сестре у свијету, а нарочито за оне који су на Косову и Метохији.

- Славимо истинску и праву победу, славимо нашу православну веру, славимо неодустајање од себе, од онога што јесмо, јер на тај начин не одустајемо од Царства Божијег, од Бога, од православне вере - поручио је патријарх Порфирије.

Он је у бесједи истакао молитву за мир у читавом свијету.

- Молимо се за себе, а нарочито за сву нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, за мир у читавом свету, молимо се и за оне са којима живимо, за оне који су поред нас, да све оно што желимо себи, Господ да и њима, да бисмо сви имајући мир са Богом, имали мир у себи, а онда могли да имамо и мир међу собом - рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх истакао је да се српски народ у Светоме Сави, опредијелио за Царство Божије које, како је истакао, није фикција, него реалност, која зависи од опредјељења и труда људи да то опредјељење буде пракса.

- То исто је знао и Свети кнез Лазар који је попут Светог Саве живео Христом и знао да не може бити вечера важнија од вере. У Светом кнезу Лазару нама као предање остао је Косовски завет - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарху Порфирију данас је саслуживао епископ ремезијански Стефан, старјешина Подворја Српске православне цркве у Москви.

Пратите нас и путем Вибера