Sveti arhijerejski Sabor

Patrijarh Porfirije: Riječ crkve će uvijek biti otrežnjujuća i iscjeljujuća

  • Извор: СРНА
  • 14.05.2023. 14:51

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je na početku zasjedanja Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) da će ponekad riječ Crkve naizgled biti opora i gorka, a ponekad blaga, ali da će biti riječ Hristova, što znači da će uvijek biti otrežnjujuća i iscjeljujuća.

Patrijarh Porfirije istakao je da se Sabor sabira, ima za cilj i moli se Bogu da onim što je vječno i istinito preobražava svijet i od svijeta čini crkvu.

"Ponekad će reč Crkve naizgled biti opora i gorka a ponekad blaga, međutim uvijek će biti riječ Hristova, a to znači uvijek će biti otrežnjujuća i iscjeljujuća", rekao je njegova svetost.

On je zaželio da Sabor, uz Božiju pomoć protekne u miru, međusobnom razumijevanju, u ljubavi, prenosi televizija "Hram".

"Neka protekne u slobodi, a to znači da protekne u mogućnosti da svako iznoseći svoje mišljenje, svoj doživljaj, svoj stav doprinese da kada razgovaramo o problemima, da se problem sagleda sa svake moguće strane, a kada razgovaramo o nečemu što treba afirmisati da to što svedočimo bude uključen doprinos svakoga u jedno sazvučje koje jeste simfonija, ali u jednom glasu", istakao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost predsjedavaće sutra radnim djelom Svetog arhijerejskog sabora SPC u kripti Svetog velikomučenika kneza Lazara hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

Pratite nas i putem Vibera