У Болницу "Србија"

Ово се не виђа сваки дан: У року од два сата примљена два дјетета која су прогутала новчиће

  • Извор: СРНА
  • 31.05.2024. 13:26

У Болницу "Србија" у Источном Сарајеву у року од два сата примљена су два дјечака узраста од 16 мјесеци и пет година која су прогутала новчиће, саопштено је данас из ове здравствене установе.

Начелник Одјељења за оториноларингологију и цервикофацијалну хирургију болнице "Србија" Ђорђе Пејић упозорио је да су ово потенцијално опасне ситуације и да родитељи треба да пазе чиме се дјеца играју.

Он је навео да је шеснаестомјесечном дјечаку синоћ хируршким путем из једњака уклоњен новчић од 10 фенинга.

Имате кредит - стигле су сјајне вијести

Имате кредит - стигле су сјајне вијести

"Након урађене анамнезе, добијен је податак да је дјечак у игри са стола узео кованицу од 10 фенинга и прогутао, након чега је повраћао у више наврата. На сву срећу није долазило до гушења, нити је губио свијест и имао проблем са дисањем", рекао је Пејић.

Он је напоменуо да су се родитељи на вријеме јавили у најближу установу, гдје је утврђено да је ријеч о страном тијелу у једњаку.

Према Пејићевим ријечима, недуго након ове ситуације, у ургентни блок болнице стигло је петогодишње дијете са сумњом да има страно тијело у једњаку.

Родитељи су рекли да је дјечак одмах након вечере прогутао кованицу и да нема никакве тегобе.

Након дијагностичке обраде, и овом дјечаку је из једњака уклоњена кованицу од 10 фенинга.

Велика свјетска компанија гради огроман објекат у Српској

Велика свјетска компанија гради огроман објекат у Српској

Пејић је рекао да у ова два случаја дјеца нису, на срећу, била директно животно угрожена.

"У посљедње вријеме смо примијетили да је све већи број дјеце која долазе са страним тијелом у носу, а након ова два идентична случаја са кованицама у једњаку, имамо потребу и обавезу да упозоримо родитеље да ове ситуације могу бити опасне по живот", рекао је Пејић.

Родитељима се скреће пажња да дјецу не губе из вида током игре и да воде рачуна о томе чиме се играју, те да склањају ситне предмете које могу постати потенцијално страно тијело као што су куглице накита, кованице, ситни дијелови играчака или ситне играчке.

Пејић савјетује да се дјеци не дају бомбоне, кикирики, бадеми и слично, те да, када једу трешње или друго коштуњаво воће, родитељи очистите кошпице.

Према његовим ријечима, дјеци не треба дозволити да се играју пасуљем, грашком и другим махунаркама, као и да не причају пуних уста, да се не играју и не трче са залогајем у устима.

Пејић је навео да дјецу не треба засмијавати док се хране јер све ове ситуације могу да доведу до озбиљних посљедица.

Пратите нас и путем Вибера